‘Zoektocht naar een studie’
Met zoveel studies is het lastig kiezen. Ons agrarische advies wordt afgewimpeld: je denkt toch niet dat ik dát ga doen?
Het maken van een schoolkeuze kan lastig zijn, vooral als 19-jarige. Het is namelijk hartstikke moeilijk om te beslissen wat je in de toekomst wilt doen, zeker als je nog niet precies weet wat je interesses zijn.
Voor Famke was het al vroeg duidelijk: ze wilde werken met dieren, als dierenartsassistente. Omdat ze op jonge leeftijd al haar mbo-opleiding afrondde, hebben wij als ouders haar gestimuleerd om vooral door te leren. “Nu heb je er nog zin in en tijd voor; later wordt het alleen maar lastiger,” zeiden we tegen haar. Inmiddels studeert ze in Dronten voor Veterinair Praktijkmanager.
Ook Mayke, onze oudste dochter, wist al snel wat ze wilde: basisschooljuf of architect. Na het afronden van haar studie Bouwkunde heeft ze besloten door te studeren in Delft. Het lijkt haar interessant om later bouwkundelessen te geven op een hogeschool. Of dat uiteindelijk haar beroep wordt, zal de toekomst uitwijzen.
Als ouder is het extra lastig om goed advies te geven
Oriënteren op een geschikte opleiding
Voor onze jongste tweelingdochter is het nog een zoektocht. Een agrarische opleiding is altijd een goede basis, daar kun je veel kanten mee op, adviseren we als agrariërs. Maar haar reactie is steevast: “Je denkt toch niet dat ik dát ga doen?”
De overvloed aan opleidingen en informatie maakt de keuze er niet eenvoudiger op. Daarom adviseren we om vooral open dagen te bezoeken en weg te strepen wat niet bij je past. Als ouder is het extra lastig om goed advies te geven, omdat we ons maar al te goed realiseren dat wat wij ervan vinden eigenlijk niet relevant is.
Toch heeft ze interesse in biologie en had ze natuurkunde en scheikunde in haar examenpakket. Op aandringen van Luc gaat ze samen met haar zus naar een open dag in Wageningen. Even later krijgen we foto’s doorgestuurd van Lucs oude studentenkamer en het bekende standbeeld: Het Nationaal Bevrijdingsmonument (in de volksmond De blote man). Maar haar reactie is helder: “Deze studies zijn nog niet precies wat ik leuk vind.”
“Den Bosch dan? Ik ga met je mee!”, zei Luc enthousiast. Afgelopen week was het zover. Op tijd vertrokken ze samen vanuit Beuningen: twee uur heen en twee uur terug. Helaas bleek ook daar niet dé perfecte studie tussen te zitten.
Ze zal zelf moeten ontdekken wat bij haar past
Zelf ontdekken wat past
Binnenkort staat er nog een bezoek gepland aan Almere, en ook Nijmegen moet nog verkend worden. Ondertussen denk ik zelf terug aan de tijd dat Nauds mentor me vertelde: “Misschien kiest Naud wel een beroep dat nu nog niet eens bestaat.” Een gedachte die steeds relevanter wordt. Kijk maar naar ChatGPT — wie had gedacht dat zoiets zo’n grote impact zou hebben? De wereld verandert in rap tempo.
We horen ook vaak: veel mensen komen uiteindelijk niet in de beroepsgroep terecht waar ze voor gestudeerd hebben. Toch krijg ik inmiddels de kriebels, want een tussenjaar is zó voorbij. Wat de uiteindelijke keuze zal worden, weten we nog niet. Maar één ding is zeker: ze zal zelf moeten ontdekken wat bij haar past.