Premium
"Mensen die ik soms spreek vinden dat boeren helemaal geen ondernemers zijn", aldus columnist Willem Bruil. - Foto: Canva AlgemeenColumn

‘Zijn (alle) boeren ondernemers?’

Reacties

 1. Volgens de KvK is iedere ondernemer verplicht om binnen 14 dagen een factuur naar de afnemer te sturen voor geleverde goederen en/of diensten. Er is geen boer die een factuur naar de afnemer stuurt. Je stuurt geen factuur? Volgens de KvK ben je dan juridisch geen ondernemer.

 2. Deze column is veel te lang. Na de vierde regel is hij compleet. Het draait juist om dit simpele cliché Willem en niet om alle prachtige woorden die je daarna componeert om je column contractueel te vullen. Na voedsel en water is er niets en daar zijn weinig woorden voor nodig in welk gezelschap je je dan ook begeeft. Leg ze dat maar eens uit en red daarmee mensenlevens.

  1. Nou ewoud : daar heb ik altijd mijn bedenkingen bij gehad 1) lucht na een paar minuten houdt het op.
   2) water :een aantal dagen .
   3 ) voedsel een aantal weken.
   4) ?????? Jaren of decennia

  1. Alleen als de rente laag is attie. Bij 10% rente zijn de boeren tam.

 3. Niemand bepaalt zijn prijs in een concurrerende markt. Ook bv de keukenboer niet. Je vraagt als klant een offerte en je koopt bij de gunstigste. Je bepaalt alleen je prijs als er geen concurrentie is maar dat is in de boerenwereld niet mogelijk. Boeren mogen bij wet zich niet groeperen om sterker te staan in de markt. Bij de fusie van friesland en campina moesten er bedrijfsonderdelen gestaakt worden.

 4. Tijdens mijn opleididng werd Ondernemen omschreven in de vorm als boven omschreven met aanvulling “zelf afzetprijs bepalen”. Het bepalen van de prijs voor je product (melk, graan etc.) is niet aan de orde, de afnemer bepaalt aan de hand van de wereldmarkt en de te maken kosten incl. zijn marge de boerenprijs. De handelaar neemt alle risico, die hij niet bij de producent kan leggen, m.a.w. zijn risico is minimaal als hij speculatie weet te gebruiken. Boeren kunnen gezien de bewaarbaarheid van het product en de productiekosten niet instaat om echt te speculeren met zijn product / grondstof.

Beheer
WP Admin