Aardappelen in de supermarkt. De biologische aardappelen zijn over vijf jaar volledig robuust, beloven marktpartijen. - Foto: Roel Dijkstra AkkerbouwNieuws

Zeven supers gaan voor 100% robuuste biologische aardappelen

Binnen vijf jaar willen Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl, Ekoplaza, Odin en Superunie alleen nog robuuste biologische aardappelen aanbieden in hun bio-segment. Met de transitie naar 30 nieuwe robuuste rassen is de boer beschermd tegen het financiële risico van de aardappelziekte phytophthora.

De transitie naar nieuwe rassen biologische aardappelen betekent dat Bintje, Frieslander en Agria in 2027 niet meer biologisch worden geteeld. Die robuuste aardappelrassen zijn bestand zijn tegen de schimmelachtige ziekte phytophthora, die in vochtige warme zomers veel schade kan toebrengen aan de teelt. Bioboeren kunnen de ziekte immers niet bestrijden. Daar hebben gangbare collega’s vervolgens ook weer last van, want de druk neemt daar dan ook toe.

De nieuwe aardappelrassen zijn volgens brancheorganisatie Bionext niet duurder en op lange termijn wellicht zelfs goedkoper als het leidt tot een stabielere oogst. Door het grote aanbod van de vooralsnog minder bekende robuuste rassen is er keuze in smaak, kleur en structuur.

Supermarkten ondertekenen convenant

De supermarkten ondertekenden woensdag 16 november samen met 7 toeleveranciers, 11 kweekbedrijven en 6 telersverenigingen – in totaal 31 ketenpartijen – een nieuw convenant waarmee ze zich formeel aan het gestelde doel conformeren. Toeleveranciers zijn ook verzocht om ook voor verwerkte aardappelproducten zoals chips, frites en aardappelschijfjes te kiezen voor de robuuste rassen.

Leestip: Toch weer perspectief voor biologische aardappelen

Als voorbeeld van potentiële schade wordt 2016 aangehaald; een heftig phytophthoraseizoen. Veel biologische boeren zagen hun opbrengsten afnemen van gemiddeld zo’n 40 ton naar 22 ton. Zonder de transitie naar robuuste rassen lopen boeren dus het risico op 30 tot 50% vermindering van hun opbrengsten biologische aardappelen.

De volledige transitie naar robuuste rassen betekent dat ook gangbare telers die rassen kiezen. Volgens Bionext kunnen zij hiermee hun pesticidengebruik met 50% verminderen.

De consument is nu aan zet. Die kan de boer steunen door voor een biologische aardappel te kiezen

“Het werd hoog tijd voor deze stap”, zegt Bionext-directeur Michaël Wilde. “De sector heeft de afgelopen jaren hoog ingezet op de ontwikkeling van resistente aardappelrassen, daarmee kunnen we nu volledig over op een robuuste teelt. Dat betekent ook dat de consument nu aan zet is. Die kan de boer steunen door voor een biologische aardappel te kiezen.”

Tekst gaat door onder de foto

Gewasbescherming in aardappelen. Gangbare telers kunnen minder minder middel toe als ze robuuste aardappelrassen inzetten. - Foto: Mark Pasveer
Gewasbescherming in aardappelen. Gangbare telers kunnen minder minder middel toe als ze robuuste aardappelrassen inzetten. - Foto: Mark Pasveer
Beheer
WP Admin