AlgemeenOpinie

Zal het lukken

Wat voor jaar zal het worden? Voor mijzelf begon 2011met een fikse griep en zijn de eerste dagen grotendeels aan mij voorbij gegaan.

Ik hoop niet dat het een voorteken is. Er vielen ook al duizenden dode vogels uit de lucht in Amerika en in ons land duikt de Mexicaanse griep ineens weer op.
Gelukkig lees ik in de krant dat 2011 een jaar wordt van gematigd optimisme. De meeste landbouwvoormannen zien dit jaar met vertrouwen tegemoet. ”De vooruitzichten zijn positief”, zegt Jaap Haanstra van de vakgroep Akkerbouw. Met de graanprijs lijkt het goed en dat trekt andere gewassen mee.
Sjoerd is het zowaar met hem eens. Hij verwacht de kool uit de koeling voor een beste prijs te kunnen verkopen. Zoals meestal ben ik wat voorzichtiger. Vorig jaar leken de bomen ook tot in de hemel te groeien, maar veel van onze kool belandde toch uiteindelijk in het veevoer.
Ook onze dochters zijn optimistisch. Zij staken hun geld in een box uien waarvan ze verwachten dat ze die straks met veel winst kunnen verkopen. Ingrid houdt alle sites over uien bij en houdt nauwlettend de beursnotegen in de gaten. ”In India is 12 procent minder uien”, weet ze te melden. ”En dat is een grote exporteur, dus het moet wel goed gaan!”
Sjoerd wil pootaardappelen gaan telen in Oosterzee. Het land is opgehoogd, vorig jaar heeft er graan gestaan en er liggen sinds een paar weken ook nog drainagebuizen. Dat moet goed gaan, zegt de optimist.
Wat er verder op het land komt weet hij nog niet. Misschien uien? Eerst maar eens grondmonsters nemen om te kijken of en welke en hoeveel aaltjes daar rondzwerven.
Verder is hij van plan dit jaar geen brokken te maken. Zijn aanrijding met een viaduct eind vorig jaar was een dankbaar onderwerp voor de nieuwjaarsreceptie in ons dorp. Zal het hem echt lukken een heel jaar geen stomme streken uit te halen?
Ik ben vooral van plan veel te genieten van onze kersverse kleindochter. Een wijze oma meent wat ze zegt, maar zegt niet alles wat ze meent. Of dàt zal lukken?

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin