Hoe wil je wonen als je boerderij eenmaal is verkocht? - Foto: Margo Brodowicz op Unsplash BoerenlevenOpinie

‘Woonwensen voor als de boerderij verkocht is’

De boerderij staat te koop. Voor het eerst moeten we nadenken over hoe we straks willen wonen.

Tijdens het verkoopproces moeten we aan veel dingen denken, zoals:

  • Waar gaan we wonen als het bedrijf verkocht wordt?
  • Waar moet een volgend huis aan voldoen?
  • Wat zijn onze wensen?

We hebben nooit het gesprek gehad zoals ‘normale’ burgers dat wel hebben. Een boer en boerin hebben het doorgaans te doen met de woning die bij een boerderij staat. Soms kunnen ze nieuw bouwen, maar meestal nemen ‘wij’ boeren het over van onze (schoon)ouders. We zetten er een nieuwe keuken in, misschien een likje verf hier en daar, op termijn een nieuwe badkamer en dat is het dan.

Lees verder onder de foto.

Als je boerenbedrijf te koop staat en je weet dat je gaat verhuizen, moet je als boer voor het eerst echt gaan nadenken over je woonwensen, schrijft columnist Conny Hop-Schiere (archiefbeeld). - Foto: Bert Jansen

Als je boerenbedrijf te koop staat en je weet dat je gaat verhuizen, moet je als boer voor het eerst echt gaan nadenken over je woonwensen, schrijft columnist Conny Hop-Schiere (archiefbeeld). – Foto: Bert Jansen

Wij kregen in zeven jaar de ene zakelijke klap na de andere

Ik ben in 2008 hier komen wonen, in een tijdelijk huis op het erf. Zodra mijn schoonouders een mooie en goede woning voor zichzelf zouden hebben, zouden wij naar de boerderij verhuizen. Dat is inmiddels al ruim zeven jaar geleden gelukt. Wij kregen in die zeven jaar de ene zakelijke klap op de andere. Ik schreef er hier regelmatig over.

Elke klap was weer uitstel van de verbouwing van de boerderij en onze verhuizing daarheen

Elke klap was weer uitstel van de verbouwing van de boerderij en onze verhuizing daarheen. Inmiddels zijn we twee kinderen rijker. De keuken is wat aan de kleine kant en de badkamer is maar drie vierkante meter groot. Prima te doen toen we met ons tweeën waren en ook nog wel met één kind, maar nu met twee kinderen is het soms echt onhandig.

Lees verder onder de foto.

Als opvolgers in het woonhuis op de boerderij van de overdragers trekken, wordt er meestal minder verspijkerd en veranderd aan zaken als badkamer en keuken dan wanneer burgers in een ander huis trekken, schrijft columnist Conny Hop-Schiere (archiefbeeld). - Foto: Alexandru G. STAVRICĂ op Unsplash

Als opvolgers in het woonhuis op de boerderij van de overdragers trekken, wordt er meestal minder verspijkerd en veranderd aan zaken als badkamer en keuken dan wanneer burgers in een ander huis trekken, schrijft columnist Conny Hop-Schiere (archiefbeeld). – Foto: Alexandru G. STAVRICĂ op Unsplash

Inmiddels hebben we ook veel meer spullen. Bij de deur staan alle boerderijlaarzen en klompen, in een andere hoek is plek voor de ‘nette’ jassen en schoenen, maar daar is die plek nooit voor bedacht. We hebben het goed voor elkaar hoor, echt, maar soms word ik er helemaal gek van.

Als de was droogt op het droogrek, kan de deur van de droger niet open

Als de was droogt op het droogrek, kan de deur van de droger niet open; als de wasmachine open staat en ik de wasmand erbij pak, is er geen ruimte voor de kinderen. Douchen is fijn, maar twee kinderen tegelijkertijd afdrogen kan niet.

Heerlijke woonkamer en toptuin

We kennen meer boeren die zo wonen. Het is prima, maar niet ideaal, maar zoals ik al aangaf, als boer en boerin krijg je het huis dat bij de boerderij staat als woning. Hetzelfde geldt voor de mensen die het bedrijf van ons zullen kopen; ook zij krijgen de woning erbij.

Wij hebben er, ondanks de krapte hier en daar, met heel veel plezier gewoond. We hebben een heerlijke woonkamer en grote slaapkamers én een toptuin! Dat gaan we allemaal missen.

Henk wil graag nog een hectare of 2 achter het nieuwe huis om nog een beetje te boeren

Maar voor het volgende huis is onze wens om een fijne ruime badkamer te hebben en een keuken met een barretje. En we zullen een tuin hebben zonder vliegen. Henk wil graag nog een hectare of 2 achter het nieuwe huis om nog een beetje te boeren, ik heb de wens dat de kinderen veilig op de fiets zich vrij snel zelfstandig kunnen redden. Wat ook fijn zou zijn: bos in de buurt om te wandelen met elkaar, de hond en om paard te rijden.

Allemaal woonwensen waar je pas over na hoeft te denken als je geen boerderij (meer) hebt.

Beheer
WP Admin