Het wordt eenvoudiger om een wolf af te schieten. Dit heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag besloten. De Europese Unie heeft gevraagd om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen, en dat verzoek is nu goedgekeurd. Hierdoor verandert de status van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’.
De huidige status betekent dat mensen wolven niet opzettelijk mogen doden, vangen, houden of verstoren. Daarnaast mogen voortplantingsgebieden van wolven niet beschadigd of vernietigd worden. Met de nieuwe status ontstaat er ruimte om de populatie van wilde dieren te ‘reguleren’. Hoewel de wolf beschermd blijft, worden de regels voor afschot versoepeld.
Beschermingsstatus wolf
De Conventie van Bern is een belangrijk internationaal verdrag voor natuurbehoud. Het is door vijftig landen geratificeerd, waaronder alle 27 EU-landen. Voor het verlagen van de beschermde status van de wolf was een tweederdemeerderheid (34 landen) nodig. Uiteindelijk hebben 38 landen ingestemd met het voorstel van de EU, aldus de Europese Partij voor de Dieren.
De wijziging treedt automatisch in werking over drie maanden, tenzij minimaal zeventien verdragslanden binnen die tijd bezwaar maken. Als dat bezwaar wordt geaccepteerd, blijft de huidige status van de wolf van kracht.
Wat is de Conventie van Bern?
De Conventie van Bern is een belangrijk internationaal verdrag van de Raad van Europa. Het heeft als doel om wilde dieren, planten en hun leefgebieden in Europa te beschermen. Dankzij deze afspraken werken landen samen om bedreigde soorten te behouden en hun leefomgeving te beschermen.
Elk jaar bespreekt het Permanent Comité van de Conventie hoe het staat met de bescherming van planten en dieren. Tijdens deze bijeenkomsten beslissen de leden ook over mogelijke wijzigingen in beschermingsmaatregelen. Dit gebeurde recent met de wolf.
Wil je meer weten? Bezoek dan de officiële website van de Conventie van Bern .
Reacties op het besluit
Meerdere organisaties en politieke partijen reageren op het besluit om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Een selectie.
Reactie staatssecretaris Rummenie
Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) noemt het besluit “een belangrijke en hoopvolle stap.” Volgens hem biedt het verlagen van de status van de wolf ruimte voor “meer maatwerk.” Hij wil de Europese Commissie, die het besluit nog moet goedkeuren, aansporen om snel “werk te maken” van de statusverlaging. Intussen bereidt hij alvast de benodigde aanpassingen in de Nederlandse wetgeving voor.
LTO: Verlaging wolfstatus goed voor leefbaar platteland
LTO Nederland is blij met het besluit om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd.’ De landbouworganisatie noemt dit “een belangrijke stap richting een betere balans tussen natuur en een leefbaar platteland.”
Volgens LTO heeft de terugkeer van de wolf in het Nederlandse cultuurlandschap grote gevolgen, vooral voor veehouders. “In dichtbevolkte en verstedelijkte gebieden, zoals Nederland, weegt de impact van de wolf zwaarder dan de mogelijke voordelen voor biodiversiteit in natuurgebieden,” stelt de organisatie.
Teleurstelling over verlaging beschermingsstatus wolf
Animal Rights noemt het besluit om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen teleurstellend. De organisatie hoopt dat het niet eenvoudiger wordt om wolven af te schieten.
“Er verandert niets zolang er geen gunstige staat van instandhouding is voor de wolf,” zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. “Zoals we strijden tegen het afschot van andere diersoorten, blijven we dat ook doen voor de wolf.”
Vermeulen benadrukt dat de strikt beschermde status van de wolf eerst moet worden aangepast in de Europese Habitatrichtlijn. “Alle EU-lidstaten moeten akkoord gaan, en Spanje en Ierland zijn tegen. Daarna moet ook de Nederlandse wet worden aangepast.”
De Faunabescherming stelt dat het aanpassen van de Europese Habitatrichtlijn een langdurige procedure is en dat het nog wel anderhalf jaar kan duren voordat nieuw beleid kan worden uitgevoerd. “Wij gaan er alles aan doen om dat te voorkomen”, aldus De Faunabescherming op X. “De wolvenhaters juichen mogelijk te vroeg.”
Utrecht: beschermingsstatus wolf biedt weinig
De provincie Utrecht verwacht dat de verlaging van de beschermingsstatus van de wolf voorlopig weinig verandert aan de aanpak van problemen. Utrecht spreekt van een “urgent probleem dat op korte termijn om beleid vraagt” en wil hiervoor steun vragen aan staatssecretaris Jean Rummenie. “In de tussentijd blijven we werken aan goede voorlichting en onderzoeken we preventieve maatregelen om mensen en dieren te beschermen,” aldus de provincie.
Hoewel de provincie het goed vindt dat Europa erkent dat de huidige regels knellen, duurt het volgens Utrecht nog lang voordat de aangepaste status in de Europese Habitatrichtlijn is opgenomen. “Pas dan wordt duidelijk hoe en wanneer mag worden ingegrepen in de wolvenpopulatie,” stelt de provincie.
Ondertussen bereidt Utrecht een vergunningaanvraag voor om wolven op de Utrechtse Heuvelrug te vangen, te verdoven en te zenderen. Dit moet helpen om de dieren beter te volgen.
De Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (BBB) laat weten dat hij door het besluit de beschermingsstatus van de wolf te verlagen “erg opgelucht” is voor de mensen die in wolvengebieden in Gelderland wonen. “Die zien de problemen, voelen angst en durven niet het bos in.”
SGP: minder strikte bescherming wolf is terecht
De SGP noemt de verlaging van de internationale beschermingsstatus van de wolf een logische stap. Europarlementariër Bert-Jan Ruissen benadrukt dat het nu eenvoudiger wordt om wolven die problemen veroorzaken te beheren. Volgens Ruissen is dit “goed nieuws voor veehouders en de leefbaarheid op het platteland.”
Ruissen dringt aan op snelle actie van de Europese Commissie en roept landen op om gebruik te maken van mogelijkheden binnen de huidige wetgeving om probleemwolven aan te pakken.
BBB: Verlaging beschermingsstatus wolf is stap vooruit
BoerBurgerBeweging (BBB) is blij met de verlaging van de beschermingsstatus van de wolf van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd.’ Volgens BBB-Europarlementariër Sander Smit biedt deze stap meer ruimte voor actief beheer van wolven, iets waar plattelandsgemeenschappen al lang op wachten.
Fractievoorzitter Caroline van der Plas noemt het besluit “gezond verstand” en benadrukt dat de mogelijkheid om wolven af te schieten noodzakelijk is bij noodsituaties of probleemwolven. BBB benadrukt dat de huidige beschermingsregels voorlopig blijven gelden, maar noemt de wijziging een belangrijke eerste stap.
Dierenbescherming: verlaging wolfstatus onverstandig
De Dierenbescherming en het Wereld Natuur Fonds (WWF) uiten zorgen over het besluit om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Volgens de organisaties lost dit niets op en neemt het de zorgen in de samenleving niet weg.
Het WWF pleit voor investeringen in samenleven tussen mens en wolf en noemt het besluit “een gevaarlijk precedent waarbij populisme boven wetenschap wordt gesteld.” De Dierenbescherming benadrukt dat problemen beter kunnen worden aangepakt door kleinvee te beschermen met wolfwerende maatregelen en door betere voorlichting.
Drenthe ziet verlaging wolfstatus als erkenning van inspanningen
Het verlagen van de beschermde status van de wolf is een stap in de goede richting. Dat zegt de Drentse gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB, natuur) in reactie op het besluit van het bestuur van de Conventie van Bern. “Wij zien dit als een erkenning van alle inspanningen die we de afgelopen periode in Den Haag en in Brussel hebben gedaan om dit te bereiken.”
Van Dijk realiseert zich dat het nog wel even kan duren voordat de nieuwe regels er zijn. “Er is nog een aantal stappen te zetten voordat we dit in Nederland in de eigen regelgeving kunnen verwerken en waar we dan ook als provincie daadwerkelijk mee aan de slag kunnen.” Hij wijst erop dat ook staatssecretaris Jean Rummenie bezig is met een “uitvoeringsagenda wolf.”
Drenthe streeft naar een wolfvrije regio en pleitte in politiek Den Haag en Brussel voor het verlagen van de beschermde status van de nu strikt beschermde wolf. In de provincie leven twee wolvenroedels, in Midden-Drenthe en de omgeving van het Drents-Friese Wold.
Waar kan ik terecht voor meer informatie over wolven?
Medeauteur: ANP