Janusz Wojciechowski, EU-landbouwcommissaris. Foto: ANP AlgemeenNieuws

Wojciechowski toch op zoek naar geld voor steun

De Europese Commissie zoekt toch naar geld binnen de landbouwbegroting om marktmaatregelen te treffen in verband met de coronacrisis.

Hoe en met welk geld is vooralsnog onduidelijk. De Vlaamse landbouwsite Vilt meldt dat de Belgische (gewestelijke en federale) landbouwministers dat concluderen uit een onderhoud met Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski.

Vorige week zei de landbouwcommissaris nog dat hij de gehele landbouwbegroting op de kop heeft gezet op zoek naar beschikbare budgetten. Toen was er volgens hem niets te vinden.

Zuivelsector ondersteunen

Wojciechowski wil voorstellen doen om onder andere de zuivel te ondersteunen met private opslag. Nederland wil de voorschotten voor de directe betalingen naar voren halen (al vanaf de zomer). Het landbouwministerie vindt ook dat moet worden gedacht aan de bestaande regelingen, zoals openbare interventie en steun voor particuliere opslag.

Boeren spelen wezenlijke rol

Daarnaast zijn volgens Nederland crisismaatregelen nodig voor sectoren waarvan duidelijk is dat die ernstige problemen ondervinden van de coronacrisis. De drie Belgische minister laten weten dat boeren steun verdienen, omdat zij een wezenlijke rol spelen in de crisis door te zorgen dat de voedselvoorziening op peil blijft.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin