Partner
Proefveld voor aardappelteelt van Corteva Agriscience. - Foto: Corteva Agriscience AkkerbouwPartner

Wobbe van der Veen: ‘2021 uitdagend schimmeljaar’

Wobbe van der Veen is technisch adviseur bij Corteva Agriscience. “Vorig jaar was echt een heel uitdagend schimmeljaar.” Hij blikt daarom terug op het teeltseizoen van 2021. En hij geeft zijn verwachtingen en tips voor de aardappelteelt in 2022.

Hoe kijk je terug op het aardappelteeltseizoen van 2021?

“Het was zoals bekend een nat en groeizaam teeltseizoen, met veel langdurige blad-natperiodes. Ideale omstandigheden voor Phytophthora. Waar de voorgaande drie jaren vooral droog en warm waren, zonder veel problemen met Phytophthora, was het in 2021 plotseling even alle zeilen bij zetten.

De infectiedruk was hoog met veel infectiemomenten. Daar komt nog bij dat we de laatste jaren te maken hebben met agressievere stammen (zoals EU36 en EU37). De agressiviteit zit vooral in de kortere cyclus; niet in 7 maar in 4-5 dagen doorloopt de schimmel de volledige levenscyclus. In een normaal wekelijks spuitschema krijg je dan nauwelijks vat op de verspreiding van deze agressieve schimmels.”

Zag je verschillen tussen regio’s?

“In alle regio’s hebben we Phytophthora gezien. Maar vooral in gebieden waar het aardappelgewas door ruime vochtvoorziening en betere opname van nutriënten een explosieve groei liet zien. Als je dan niet alert bent, ben je al snel te laat met de bescherming. Daarnaast was de Phytophthora-druk ook aan het einde van het seizoen hoog. Het gewas bleef langer groen en had later in de zomer nog hergroei waardoor de schimmel zich opnieuw manifesteerde.”

Sommige telers vonden de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen minder goed werken. Hoe kan dat?

“Dat komt door de kortere levenscyclus van de agressieve Phytophthora-stammen. In een nat en groeizaam jaar kom je dan met een wekelijkse spuitinterval niet uit. Je loopt telkens achter de infecties aan. Het advies is om met een korter interval te spuiten óf te kiezen voor een middel dat langer beschermt.”

Preventief spuiten is de beste strategie. Begin op tijd en gebruik een middel dat infectie voorkomt

Wat is de beste spuitstrategie?

“Bij Phytophthora is voorkomen beter dan genezen. Dus preventief spuiten is de beste strategie. Begin op tijd en gebruik een middel dat infectie voorkomt. Want als sporen niet kunnen ingroeien, blijven blad of stengel onaangetast, ontstaat er geen schimmelpluis en kunnen nieuwe sporen zich niet verspreiden naar andere planten.”

Wat doet een middel dat langer beschermt?

“Een middel als Zorvec beschermt een aardappelplant 3 tot 4 dagen langer dan andere middelen. Dat komt door de systemische werking. Daardoor groeit het mee met het blad en de stengel en kan het ook nieuwe groei goed beschermen. In de snelle loofgroeifase kan een plant binnen 7-10 dagen een nieuwe bladetage aanleggen. Zorvec kan deze aanwas beter en langer beschermen dan de andere middelen. Een andere reden voor de sterkere werking is de nieuwe werkingswijze waardoor de schimmel geen celwanden op kan bouwen. Dit samen maakt Zorvec effectiever dan andere middelen.”

Voor welke aardappelteelten is Zorvec geschikt?

“Voor alle teelten. Door telers van consumptie- en zetmeelaardappelen is het afgelopen jaren al veel toegepast. Bij de teelt van pootaardappelen ligt dat iets anders, omdat daar de nadruk ligt op luispreventie. Maar in een nat jaar als 2021 is ook bij pootgoedtelers preventief spuiten tegen Phytophthora topprioriteit. En dat kan ook prima. Zeker met Zorvec. Stel dat je elke 5 dagen luisbestrijding inzet, dan kan Zorvec op elke 10 dagen worden meegespoten bij een normale Phytophthora-druk. Stel dat je elke 7 dagen luisbestrijding inzet en de ziektedruk is hoog zoals afgelopen jaar, dan is Zorvec het enige middel dat die 7 dagen kan overbruggen. Dus ook voor de pootgoedteelt liggen er goede mogelijkheden.”

Hoe zit het met de kosten per hectare?

“Zelfs met een langer spuitinterval geeft Zorvec een betere bescherming dan middelen met een korter spuitinterval. Als we de kosten per hectare vergelijken met andere middelen dan moet je voor een eerlijke vergelijking uitrekenen wat de gemiddelde kosten per dag zijn. Dan blijken de kosten gelijk te zijn. Wat ook telt, is dat je met de maximaal 4 bespuitingen met Zorvec, 2 bespuitingen kan besparen ten opzichte van een traditioneel middel. Dat scheelt tijd én brandstof.”

Wat adviseer je aardappeltelers voor het komende seizoen?

  • “Alle mancozeb-middelen zijn het komende seizoen niet meer toegelaten. Bepaal op tijd welke alternatieve middelen in je spuitplan passen.
  • Zet je gewasbeschermingsmiddelen op de juiste manier in. Pas de intervalperiodes aan afhankelijk van het weer.
  • Door de hoge infectiedruk in 2021 is er risico op een zieke knol tussen het pootgoed voor 2022. Hierdoor kan Phytophthora bij opkomst al aanwezig zijn en de plant ziek boven komen. Pak in dat geval de infectie aan met een standaard middel + toevoegmiddel Curzate Partner.
  • Zet Zorvec vooral op tijd in tijdens de snelle loofgroeifase. Dan komen alle eigenschappen van Zorvec het best tot hun recht.
  • Het afgelopen jaar zagen we al vroeg een hoge druk van Phytophthora. Begin in de snelle loofgroeifase op tijd met preventief inzetten van Zorvec. Telers die dit deden, hielden het gewas vrij van aantasting. Telers die te lang door gingen met andere middelen – meestal in combinatie met een te lang interval – hadden soms al aantasting in het gewas wanneer ze wilden starten met het Zorvec-blok. In zo’n geval is het advies eerst een stopbespuiting te doen met andere middelen. Pas dan start je met het Zorvec-blok.
  • Wil je starten met een Zorvec-blok en er zit een zeer geringe aantasting (enkel blaadje)? Combineer Zorvec dan altijd met een sterk curatief middel zoals bijvoorbeeld Proxanil en herhaal dat na 7 dagen.
  • Let ook op het maximum aantal bespuitingen. Voor Zorvec zijn dat 4 bespuitingen per seizoen. Gebruik in verband met resistentiemanagement het middel niet 4x achter elkaar.”

Klik hier voor meer informatie over Zorvec in aardappelen.


Nieuwsbrief gewasbescherming

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gewasbescherming.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin