De zorg voor jonge kalveren moet beter, vindt landbouwminister Femke Wiersma. Ze bespreekt met de sector het verhogen van de transportleeftijd. Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Wiersma: zorg voor jonge kalveren kan beter

De zorg voor jonge kalveren moet beter, vindt minister Wiersma. Ze bespreekt met de sector het verhogen van de transportleeftijd naar 28 dagen.

Landbouwminister Femke Wiersma is met de sectorpartijen uit de melkvee- en kalverhouderij in gesprek over het transport van jonge kalveren. Dat schrijft ze in reactie op een brief van Wakker Dier. In de brief erkent de landbouwminister dat er ruimte is voor verbetering op het gebied van sterfte van jonge kalveren.

Zorgen over transport en sterfte

Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier stuurde Wiersma eerder een brief omdat zij zich zorgen maakt over de transportleeftijd van kalveren en de sterfte van jonge kalveren op verzamelplaatsen. De organisatie pleit voor het verhogen van de minimale leeftijd waarop kalveren getransporteerd mogen worden en om het toezicht bij melkveebedrijven en verzamelplaatsen te versterken.

Wiersma onderschrijft dat jonge, kwetsbare dieren goed verzorgd moeten worden. Tussen 2014 en 2022 is het sterftepercentage van kalveren op verzamelplaatsen afgenomen van 0,23 naar 0,12%. Sindsdien is er echter een stijging zichtbaar, naar 0,18%. Dit kan volgens Wiersma te maken hebben met de uitbraak van blauwtong sinds 2023. “Maar zieke of zwakke dieren mogen mogelijk niet verplaatst worden van een melkveehouder naar een verzamelcentrum”, voegt Wiersma eraan toe.

Sector houdt nu 14 dagen aan

Wettelijk mogen kalveren in Europa vanaf een leeftijd van 10 dagen vervoerd worden. Nederlandse sectorpartijen hebben afgesproken dat zij een minimale transportleeftijd van 14 dagen aanhouden. Controle hierop vindt plaats via het private Kalf Volg Systeem. De stijgende sterfte onder jonge kalveren geeft volgens Wiersma aan dat er ruimte is voor verbetering. Zij is hierover in gesprek met de sectorpartijen.

Op weg naar 28 dagen

De minimale leeftijd voor transport van kalveren wordt verhoogd. De Europese Commissie streeft naar een minimale afvoerleeftijd van 28 dagen. Wanneer dit wordt ingevoerd, is nog niet duidelijk. Ook de Nederlandse overheid wil naar een afvoerleeftijd van 28 dagen. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om de mogelijkheden van het verlengen van de termijn op het melkveebedrijf te onderzoeken. In de contouren van de AMvB Dierwaardige Veehouderij is het verhogen van de minimale transportleeftijd voor kalveren van 14 naar 28 dagen ook opgenomen. Naar verwachting zal in 2026 een eerste stap worden gezet. De openbaarmaking van de voorstellen uit het Convenant Dierwaardige Veehouderij wordt binnen enkele weken verwacht.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.

  1. anoniem N
    14 mei 2025

    Generieke maatregelen leiden zelden tot verbeteringen. Een kalf dat op oudere leeftijd op een vleeskalverenbedrijf aangevoerd wordt heeft minder mogelijkheden om het immuunsysteem aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden.
    Ook hier lijkt emotie dus weer te regeren!
    Doelen stellen en daar op aanspreken/afrekenen, moeilijker hoeft niet.

  2. A.J. M
    14 mei 2025

    Anoniem P moet eens een tijdje vleeskalveren gaan houden of de koeien niet meer insemineren .

  3. P. B
    14 mei 2025

    Het is veel beter om naar gewicht te kijken en niet naar leeftijd, vervoeren pas vanaf 50 kg. Niemand heeft er moeite mee om een licht kalf, bv tweeling, langer te voeren!

  4. anoniem P
    13 mei 2025

    Dit zal extra op de melkveehouderij gaan drukken. Extra lang aanhouden betekent ook extra huisvesting aanschaffen en/of bouwen.

    Pas sinds kort is het economisch lonend om kalveren te voeren. Als de prijzen weer zullen terugzakken naar het oude niveau kan het eigenlijk niet uit om 14 of dus 28 dagen lang een kalf te voeren en huisvesten. 2x per dag 5 minuten aandacht x 28 dagen is ruim 4,5 uur arbeid per kalf. Kosten van melk en het hok schoonmaken komen er dan bij. Vervolgens het kalf moeten afzetten voor bijvoorbeeld €100 is waanzin. €20/uur verdienen bij de kalfjes, daar komt zelfs de minister met alle goede bedoelingen niet voor uit bed, denk ik.

    Daarom, verplicht 2 jaar praktijk ervaring in de sector voor elke politicus ten behoeve van werkbaar beleid.