Femke Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, bij het Catshuis bij een eerdere ministerraad in januari. Foto: ANP AlgemeenNieuws

Wiersma: over 1,5 jaar zekerheid of nieuwe ondergrens PAS-melders legaliseert

Het duurt nog ongeveer anderhalf jaar voor het voor PAS-melders duidelijk zal zijn of hun bedrijven legaal zijn bij een verhoogde stikstofdrempelwaarde van 1 mol per hectare per jaar. Dat zei landbouwminister Femke Wiersma dinsdag 18 februari tijdens een debat in de Eerste Kamer.

Dat het zo lang duurt komt omdat het voorstel om de rekenkundige ondergrens van 1 mol in te stellen eerst door de Raad van State moet worden beoordeeld. Daarna moet ook de bestuursrechter er een oordeel over vellen. Wiersma gaat er vanuit dat dit traject zo’n 1,5 jaar gaat duren. De feitelijke invoering van de ondergrens kan relatief snel. Of dit ook juridisch houdbaar is, blijft onzeker zolang de bestuursrechter er geen uitspraak over heeft gedaan.

Niet automatisch een vergunning

CDA’er Theo Rietkerk vroeg heel concreet of een boer die leest dat de problemen met de PAS-melders binnenkort worden opgelost, er rekening mee dient te houden dat hij nog anderhalf jaar moet wachten op duidelijkheid. “Uiteindelijk weet je het natuurlijk honderd procent zeker als het ook langs de bestuursrechter is geweest”, erkent Wiersma. Door de invoering van de ondergrens hebben de PAS-melders niet automatisch een vergunning, maar zijn ze vergunningsvrij waardoor ze wel (weer) legaal zijn.

Senator Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA) spreekt van ondermaatse wetgeving. “Wij zeggen tegen PAS-melders dat ze voorlopig veilig zijn, om het vervolgens over anderhalf jaar of drie jaar alsnog bij de rechter te beslechten. Dat zouden we onze samenleving echt niet meer moeten aandoen”, aldus de politica. Ze vindt dat er wetgeving moet komen waarmee bedrijven gewoon weten waar ze aan toe zijn.

‘Norm is zeer realistisch’

Vorige week werd duidelijk dat de minister de drempelwaarde wil verhogen naar 1 mol, waardoor PAS-melders niet langer illegaal zouden zijn. Eerste Kamerleden reageren terughoudend op het voorstel van Wiersma. Linkse partijen als SP, GroenLinks-PvdA en PvdD zijn sceptisch. Hoewel CDA’er Theo Rietkerk positief staat tegenover het voorstel, vraagt hij zich wel af hoe realistisch invoering van deze nieuwe ondergrens is.  

Volgens Wiersma is deze norm zeer realistisch. “De waarde is echt wetenschappelijk onderbouwd”, verwijst ze naar Brits onderzoek, waar bovendien een ‘peer review’ over is gedaan. Andere landen hebben ook een ondergrens die gebaseerd is op een meet- en detectielimiet. Dat wil ze in Nederland ook. Ze wijst er bovendien op dat de huidige drempelwaarde niet onderbouwd is.

De Tweede Kamer debatteert donderdag 20 februari over het stikstofbeleid.