Fruitvak in een supermarkt. De Partij voor de Dieren denkt dat de groente- en fruitconsumptie via een lagere btw is te stimuleren, en dat de vleesconsumptie zo bovendien is te ontmoedigen. Het ministerie van Financiën zegt dat dit zo niet werkt.<br /><em>Foto: Ronald Hissink</em> AlgemeenNieuws

Wiebes: btw ongeschikt om consumptie te sturen

Via btw groente- en fruitconsumptie stimuleren en die van vlees ontmoedigen, zoals Marianne Thieme (PvdD) wil? Geen goed idee, zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Aanpassing van het btw-tarief is niet geschikt om de consumptie van groente en fruit te stimuleren en de consumptie van vlees te ‘demotiveren’. Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in reactie op het voorstel van Marianne Thieme (PvdD) om de btw-tarieven in te zetten in de strijd tegen de klimaatverandering.

Nultarief voor aardappelen en fruit ‘te bewerkelijk’

Wiebes zegt dat btw gezien wordt als afdrachtsinstrument en geen sturingsinstrument. “Uit onze ervaringen weten we dat btw een inefficiënt middel is om gedragsverandering te sturen”, zegt Wiebes. Bovendien zou het invoeren van een nultarief voor aardappelen, groente en fruit tot veel extra uitvoeringswerk leiden, aldus Wiebes. Hij verwacht dat aanpassing van het btw-tarief tot veel rechtszaken zal leiden.

Staatssecretaris Wiebes: ‘Uit onze ervaringen weten we dat btw een inefficiënt middel is om gedragsverandering te sturen’

Beheer
WP Admin