Onderzoeker Albert Winkel (r) licht tijdens het werkbezoek van minister Wiersma (tweede van rechts) toe waarom alleen meten in de stal onvoldoende is om de ammoniakuitstoot te bepalen. Foto’s: Henk Riswick RundveeNieuws

Werkbezoek minister: alleen meten niet voldoende voor ammoniakuitstoot

Alleen meten in de stal is niet genoeg om de totale ammoniakuitstoot van een bedrijf te bepalen, blijkt tijdens een werkbezoek aan De Marke.

Alleen meten is niet voldoende om de ammoniakuitstoot uit stallen te bepalen. Dat legt onderzoeker Albert Winkel uit tijdens een werkbezoek van landbouwminister Femke Wiersma en de landbouwcommissie van de Tweede Kamer aan Agro-innovatiecentrum De Marke in het Gelderse Hengelo. Op deze locatie verrichten acht verschillende sensoren metingen in de stal om de ammoniakuitstoot te bepalen. Daarbij blijkt dat het weer grote invloed heeft op de uitstoot. De open wanden van de stal maken het meten bovendien extra lastig. In de stal nemen onderzoekers diverse maatregelen om de uitstoot te beperken. Een deel van de stal heeft een dichte vloer en via druppelinstallaties wordt de vloer regelmatig vochtig gehouden om emissies te verminderen.

Meten alleen geeft geen totaalbeeld

Volgens Winkel is alleen meten van ammoniak in de stal niet voldoende. Dat komt vooral doordat de stal slechts de helft van de ammoniakuitstoot van het bedrijf vertegenwoordigt. De andere helft komt van het landgebruik: beweiden en bemesten. Omdat dit niet direct te meten is, moeten modellen en berekeningen deze uitstoot bepalen. De onderzoekers pleiten daarom voor een combinatie van metingen en modellering.

Uit de metingen in de stal blijkt bovendien dat de werkelijke uitstoot op De Marke aanzienlijk lager is dan waarvoor het bedrijf op papier staat geregistreerd. De Marke heeft een emissiefactor van 11,8 kilo ammoniak per dierplaats per jaar, maar de feitelijke uitstoot bedraagt slechts 6 kilo per dierplaats – bijna de helft minder.

Wiersma wil beter inzicht

Minister Wiersma stelt dat De Marke daarin zeker niet uniek is. “Er zijn veel bedrijven die in de praktijk beter presteren dan op papier. Dat moet inzichtelijk worden gemaakt en geborgd. Daar schort het nu aan.” Volgens haar moet de overheid ervoor zorgen dat dit wel mogelijk wordt. “Dit bedrijf is niet uniek. Er zijn veel boeren die het management en de bedrijfsvoering goed op orde hebben en heel secuur werken, waardoor ze minder uitstoten dan waarvoor ze in de boeken staan. Maar ze worden daar niet voor beloond”, aldus Wiersma. Ze wil dat boeren die ruimte in de toekomst wel kunnen verzilveren.

Juridische toets voor emissieplafond

In Gelderland zijn inmiddels de eerste twee vergunningen verleend aan veehouderijbedrijven met een ammoniakemissieplafond. MOB heeft hiertegen bezwaar gemaakt. De rechtszaak die volgt, moet duidelijk maken of deze werkwijze op termijn juridisch houdbaar is.

Onderzoeker Gerjan Hilhorst (l) geeft in de stal van Agro-innovatiecentrum De Marke uitleg aan minister Femke Wiersma en leden van de landbouwcommissie.
Onderzoeker Gerjan Hilhorst (l) geeft in de stal van Agro-innovatiecentrum De Marke uitleg aan minister Femke Wiersma en leden van de landbouwcommissie.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.