Weinig fusarium in eerste lichting uien uit hotbox
Uien uit het noorden en oosten van het land bevatten relatief veel bacterieziek en weinig fusarium. Dat blijkt medio oktober uit de beoordeling van de eerste lichting uien die drie weken in de hotbox van veredelaar De Groot en Slot hebben gezeten.
De hotbox is een service die het uienzaadbedrijf aanbiedt om onaangename verrassingen in de bewaring te voorkomen. Uientelers kunnen een monster van 100 uien aanbieden, die 3 weken in een ruimte verblijft met een constante temperatuur van 28 graden en een RV tussen de 90 en 95%; een echte broeikas dus. Bij deze omstandigheden ontwikkelen schimmels en bacteriën veel sneller. Na die 3 weken worden de uien gesneden en beoordeeld. Het resultaat wordt teruggekoppeld aan de eigenaar. De teler kan met die informatie beter inschatten hoe bewaarbaar een partij nou echt is.
Tekst gaat door onder de foto

Helft tarra veroorzaakt door bacterie
Hoewel in de praktijk fusarium de actualiteit van het seizoen is, werd de helft van de tarra in deze eerste partijen veroorzaakt door bacterie. “Veel monsters uit deze ronde kwamen uit het hoge noorden en daar lijkt gewoon minder fusarium aanwezig dan in andere gebieden”, verklaart Lynette Verweel, accountmanager van veredelaar De Groot en Slot. “Bacterie kan komen door vaak beregenen of slechte ontwatering. Op plek twee van tarra-oorzaken staat fusarium, mede door de warme zomer, gevolgd door scheurkonten.”
Tekst gaat door onder de foto

Druk fusarium hoger in intensievere teeltgebieden
De druk van fusarium is groter in de intensievere teeltgebieden, zoals Flevoland. Monsters uit die regio zullen hier hoger op scoren. De aanwezigheid van ziekten en plagen in een partij uien verandert het handelingsperspectief van de uienbezitter. Soms moet je het verkoopmoment vervroegen en misschien moet je het bij een ernstige fusariumaantasting juist flink opschuiven.
De hoeveelheid monsters in de hotbox neemt jaarlijks toe
Voor die kennis is animo, merkt De Groot en Slot. “De hoeveelheid monsters in de hotbox neemt jaarlijks toe”, vertelt Verweel. “Een vaste club telers laat standaard de uien bij ons checken om een indicatie te krijgen van wat zich kan ontwikkelen en hoe lang de uien houdbaar zijn. Daarnaast melden zich steeds nieuwe telers, zoals Drentse telers die beginnen met uien bewaren. Onze service biedt daarbij handvatten.”
Tekst gaat door onder de foto

500 monsters
De eerste lichting omvatte ongeveer 40 monsters. Volgens de huidige planning passeren zo’n 500 monsters de revue in de hotbox. Maar telers kunnen zich nog aanmelden, ook om andere rassen dan die van De Groot en Slot te laten controleren. “We worden allemaal slimmer van deze controle. Dus hoe meer verschillende rassen we onder ogen krijgen, hoe liever het ons is. Daaruit kunnen we ook lessen trekken wat betreft de scheurkontjes, want we hebben het idee dat daar wel rasverschillen in zitten. Ook de grondsoort speelt mee. Hoe snel en waardoor schiet een ui in de stress, is eigenlijk de vraag.”
De Groot en Slot biedt de hotboxdienst aan tot februari. Verweel tipt: “Ik zou zelf niet zo lang wachten met het inschatten van de kwaliteit en snel duidelijkheid willen hebben bij twijfel.”
Seizoen 2022-‘23 is een fusariumjaar, dus telers moeten ook zelf goed blijven controleren door regelmatig uien door te snijden.

Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.