RundveeNieuws

Weidegang weinig effect op gedrag koe bij melkrobot

Maassluis – Als melkveehouders met een melkrobot weidegang goed organiseren hoeft dat geen nadelig effect te hebben op het bezoekgedrag van de koe en het aantal melkingen.

Dat meldt Lely Farm Management Support op basis van bedrijfsgegevens van ruim tweehonderd melkveehouders die hun koeien weidegang bieden.

In het onderzoek zijn het aantal melkingen en het robotbezoek van de laatste maand voorafgaand aan de beweiding en de eerste maand van beweiding met elkaar vergeleken. Het aantal melkingen daalt van gemiddeld 2,66 melkingen per koe per dag naar 2,56 melkingen. Deze zeer kleine daling van een paar procent is geen probleem en wordt ook niet als negatief ervaren. Het is wel belangrijk om op de juiste manier de koeien te sturen. Een weideselectiepoort is daarom noodzakelijk zodat koeien met (bijna) melkpermissie niet eerst de wei in gaan.

Het aantal weigeringen, maat voor het robotbezoek, daalt van 3,43 naar 2,77. Ook daar is geen probleem, mits de veehouder maar in de gaten houdt dat alle koeien wel frequent genoeg worden gemolken. Het robotbezoek wordt tijdens opstallen gestimuleerd doordat de koe als beloning krachtvoer krijgt. Tijdens de weidegang is het de kans op betreden van een nieuwe weide dat de beloning voor de koe is.

Het krachtvoerverbruik daalt tijdens de weidegang ook. Het gaat van 21 naar 20 kilo per 100 kilo melk. Een bedrijf dat 4.000 liter per dag produceert bespaart zo dus 40 kilo krachtvoer per dag. Dat komt overeen met ongeveer 10 euro per dag. De besparing komt tot stand door de iets hogere voederwaarde en betere benutting van vers gras in combinatie met een iets hoger percentage restvoer.

Beheer
WP Admin