Gerda Briene: Vrouwen zorgen voor balans tussen het bedrijf en hun gezin. - Foto: Alex Mulder BoerenlevenAchtergrond

‘Wees trots op jezelf’

Pluimveehoudster Gerda Briene uit het Overijsselse Wierden is de initiatiefneemster van de Dag van de Boerin. De dag wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden, altijd op de tweede zaterdag van september. Het begon allemaal met een simpele tweet.

“Een boerin is eigenlijk een koorddanser die tegelijkertijd aan het jongleren is. Er komen steeds meer ballen bij die in de lucht moeten worden gehouden. Meer regels, meer kritiek van de buitenwacht, noem maar op. Het werk is nooit af. Elke dag opnieuw probeer je heelhuids aan de overkant te komen. Dat lukt vrijwel altijd. Maar het is natuurlijk wel een zwaar bestaan.

Hier op onze eigen boerderij hebben wij direct te maken met de fipronil-affaire. Wij mogen nog steeds geen scharreleieren leveren. Dat is op zich al een drama. Veel extra werk en geen opbrengsten. Wekenlang moeten we eieren vernietigen. Gelukkig hebben wij ook biologische kippen, waarvan de eieren steeds voor consumptie beschikbaar zijn gebleven.

Trots op de sector

Geen idee hoe lang het allemaal gaat duren. En dan krijg je ook nog eens een hoop bagger over je heen. Alsof pluimveehouders zelf de oorzaak van het probleem zijn. De beschuldigende vinger wijst elke keer naar ons. Megastallen, ammoniak, bijensterfte, er is altijd wat.

Gerda Briene: “Vrouwen zorgen voor balans tussen het bedrijf en hun gezin.” - Foto: Alex Mulder

Gerda Briene: “Vrouwen zorgen voor balans tussen het bedrijf en hun gezin.” – Foto: Alex Mulder

Toch ben ik trots op onze sector, op de boeren die elke dag voedsel produceren, op mijn collega-boerinnen die zichzelf opzijschuiven en maar doorgaan. Het zijn de vrouwen die de balans tussen het bedrijf en hun gezin in het oog houden. Ze doen het gewoon, maar is dat wel zo gewoon?

Dag van de Boerin

Boerinnen hebben een ontzettend belangrijke rol. Dat mag weleens gezegd worden. Om die reden heb ik de Dag van de Boerin bedacht. Heel simpel, vijf jaar geleden heb ik een bericht verstuurd op Twitter met de stelling: dit is de Dag van de Boerin. Een dag waarop boerinnen elkaar complimenteren en zichzelf even in de schijnwerpers zetten. Met deze dag wil ik duidelijk maken dat boerinnen ertoe doen. Je bent belangrijk, wees trots op jezelf want daar is alle reden voor.

“Ze doen het gewoon, maar is dat wel zo gewoon?”

Die eerste tweet is toen direct opgepikt. Bijvoorbeeld door de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma en door een aantal Kamerleden. Maar vooral door boerinnen zelf. Ze gingen elkaar complimenten geven via de sociale media of gooiden een kaartje bij een collega in de bus. Ik kreeg ook een ansichtkaart. ‘Jij bent een verrijking van mijn leven’, stond er op. Is toch fantastisch om te horen? Geen idee wie dat bij mij in de bus heeft gegooid. Maakt trouwens niet uit.

Verwenpakketjes voor boerinnen

Inmiddels is de Dag van de Boerin gaan leven in de sector, zeker onder vrouwen. Sinds vorig jaar versturen boerinnen elkaar verwenpakketjes. Dat organiseer ik samen met een collega-boerin. We hebben ook een oproep gedaan om namen van boerinnen aan te leveren die een zware periode in hun leven doormaken. Dit jaar hebben we 30 namen ontvangen. Zij krijgen van een collega-boerin een zogeheten ‘hart-onder-de-riem’-pakket. We hebben genoeg boerinnen gevonden die zo’n pakket willen versturen. De ontvangers weten niet van wie ze dat cadeau krijgen. Geniet ervan, kop op, weet dat je wordt gewaardeerd, dat is eigenlijk de boodschap. Ik weet zeker dat dat positief wordt ervaren.

“Boerinnen hebben invloed, ze werken mee, hun rol op het bedrijf is essentieel”

Ergens hoop ik dat de buitenwereld de Dag van de Boerin ook oppakt. Bijvoorbeeld door bedrijven uit de agrarische industrie. Door de zuivelcoöperaties, veevoederbedrijven, de vleesverwerkers. Vertegenwoordigers van die bedrijven die de boer opgaan, de zogeheten erfbetreders, gaan er vaak vanuit dat de man het werk doet en de beslissingen neemt. De werkelijkheid is anders. Boerinnen hebben invloed, ze werken mee, hun rol op het bedrijf is essentieel. De erfbetreders zouden daar best wat meer waardering voor mogen tonen.

En dan de supermarkten. Veel producten in hun schappen komen van onze bedrijven. Wij zorgen ervoor dat de schappen vol liggen met melk, appels en vlees. Allemaal producten van topkwaliteit. De inzet van de boerin is onontbeerlijk. Laat ze daarom ook eens aandacht geven aan onze dag, bijvoorbeeld via een interview met een boerin. Over een tijdje is het dan hopelijk vanzelfsprekend om complimenten uit te delen aan boerinnen.”

Beheer
WP Admin