Weer 24-uurs staking bij Plukon PluimveeNieuws

Weer 24-uurs staking bij Plukon

Werknemers van pluimveeverwerker Plukon in Wezep hebben op vrijdag 30 december een 24-uurs staking gehouden voor behoud van het leeftijdsverlof en voor fatsoenlijk loon voor iedereen.

De ongeveer 50 stakers, leden van vakbond FNV, willen na een aantal magere jaren een loonsverhoging van tenminste 4% in twee jaar. En ze eisen echte, vaste banen.

Al twee keer eerder werd het werk neergelegd; op 23 september voor enkele uren en op 1 december voor 24 uur. In november werd in de Plukon-vestiging in Blokker een poortactie gehouden, gericht op een betere sector-cao.

‘Cao-afspreken veel te mager’

Overleg een aantal dagen geleden tussen Plukon en de FNV leidde niet tot een oplossing. Aan het begin van de dag deelden de stakers kleine oliebollen uit, want ‘een flinke oliebol zit er bij Plukon niet in’.

Plukon gooide het voor de zomer op een akkoordje met het CNV. De cao-afspraken die ze maakten zijn voor de FNV veel te mager. Jan Verhoeven, bestuurder FNV: “De werknemers bij Plukon zijn sinds 2014 al zo’n €800 loonsverhoging misgelopen, door het uitblijven van een nieuwe cao. De 3,75% verhoging in twee jaar uit het Plukon-CNV-akkoord ligt onder onze absolute ondergrens. Daarbij komt het leeftijdsverlof, waarop mensen bij het nieuwe akkoord twee jaar langer moeten wachten. Verder worden de aanvangssalarissen voor nieuw en ingeleend personeel fors verlaagd. Dat leidt tot een tweedeling op de werkvloer. Mensen worden tegen elkaar uitgespeeld en als dure, vaste kracht word je straks door de werkgever de deur uitgekeken. Meer verslechteringen zijn niet uitgesloten, als we Plukon nu niet stoppen.”

Grote actiebereidheid onder FNV-leden

De werknemers van Plukon eisen behoud van hun opgebouwde rechten en ook voor hun nieuwe en flex-collega’s een fatsoenlijk loon. Volgens Verhoeven is de actiebereidheid onder de FNV-leden groot. “De maat is echt vol bij de mensen. Er zit veel emotie, en die is terecht. Ze voelen zich niet serieus genomen door Plukon en willen fatsoenlijk behandeld worden. We houden de stakingen vol, totdat er goede afspraken liggen.”

Verhoeven verwacht dat de 24-uurs staking, net als die eerder deze maand, de bedrijfsvoering van de vestiging flink ontregelt en dat de pluimveeverwerker ingaat op de eisen van de vakbond.

De Plukon-cao geldt voor circa 500 mensen. Plukon is marktleider in de pluimveeverwerkende industrie.

Beheer
WP Admin