Foto: ANP AlgemeenNieuws

Waterstand stijgt weer, Maas donderdag op hoogste punt

De waterstand in de Rijn gaat vanaf woensdag 3 januari weer stijgen. Het water in de Maas is al aan het stijgen en bereikt naar verwachting donderdag 4 januari de piek bij Maastricht.

De Maas bereikt dan een waterstand die gemiddeld eens in de drie jaar voorkomt, aldus het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat. Waterschap Limburg verwacht wel wateroverlast, maar voorziet geen ernstige problemen.

De Rijn bereikt zondag 7 januari of maandag 8 januari de hoogste stand, die ongeveer vergelijkbaar is met het hoge water van vorige week. Zo’n hoge waterstand komt gemiddeld eens in de vijf jaar voor.

Bodem verzadigd met water

Het gebeurt maar zelden dat het vier keer kort achter elkaar hoogwater is in de grote rivieren. Bijkomend probleem is, aldus Rijkswaterstaat, dat de bodem helemaal verzadigd is met water, waardoor neerslag niet wegzakt maar ook allemaal door de rivieren moet worden afgevoerd.

De waterstand in het IJsselmeer en het Markermeer blijft mede door de grote aanvoer van de rivieren zeer hoog. De harde wind stuwt het water nog eens op richting de oevers aan de oostkant van de meren. Mogelijk sluit Rijkswaterstaat de opblaasbare stormvloedkering Ramspol bij Overijssel weer. Maar ook de westkant van de meren houdt last van hoogwater. De gemeente Hoorn plaatst woensdag extra big bags langs de stoepen van het Visserseiland. Ondergrondse vuilcontainers zijn vol water gelopen. De gemeente plaatst tijdelijk containers op straat. Veel waterschappen voeren nog steeds extra dijkinspecties uit.

Beheer
WP Admin