Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland
Limburgse boeren graven massaal verboden sleuven om regenwater af te voeren, wat zorgt voor onveilige situaties en watervervuiling. Waterschap Limburg roept op tot herstel.
Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. “We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang”, aldus een woordvoerster.
Het waterschap roept de agrariërs dan ook op deze zogeheten spoelsleuven zo snel mogelijk dicht te maken. De sleuven in het land zorgen volgens het waterschap voor “onveilige en onwenselijke situaties langs onze beken”. Zo kunnen maaimachines erin vast komen te zitten.
Graven van sleuven is verboden
Waterschap Limburg begrijpt dat boeren na “het recordnatte jaar 2023 en het zeer natte eerste halfjaar van 2024” het water van hun land willen krijgen. “Daar hebben we alle begrip voor, die situatie is heel vervelend voor de agrariërs. Maar dit is ook niet de oplossing. Het graven van zulke sleuven is verboden.” Niet alleen omdat het de maaiwerkzaamheden verstoort, maar ook omdat via de sleuven zand, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen de beken en sloten instromen. De waterkwaliteit gaat hierdoor achteruit, aldus het waterschap.
Vooralsnog deelt Waterschap Limburg geen boetes uit aan agrariërs die zelf een afwatering hebben gegraven. “We hopen nu vooral dat ze uit zichzelf de sleuven weer dichten. Maar we zijn wel aan het bekijken hoe we hierop kunnen handhaven.”
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.
Wat is dan de oplossing waterschap? Het perceel maar onder water laten staan? Volgens mij is de engste reden dat al deze slootjes en sloten gegraven zijn juist het afvoeren van water.
Ik heb begrip voor het veiligheidsaspect en wil best een buis onder het veegpad leggen, maar het water zal toch weg moeten.
Vroeger was het waterschap een uitvoerende dienst tbv grondeigenaten/boeren. Nu zijn het neuzelaars geworden die er op kikken om met het opgeheven vingertje iets te bazelen ‘wat niet mag’ volgens door hun verzonnen regeltjes.
…. onderbouwd met ***-argementen …
Wat zijn we gezonken ….deze reactie is automatisch gemodereerd
Trieste vetoning van het waterschap
Foei foei. Die sleuven zijn veel slechter dan die duizenden riooloverstorten die rioolwater lozen op diezelfde beken.