AlgemeenNieuws

Waarde van erfpachtrecht stijgt

Doetinchem – Rentmeesters en makelaars merken dat de laatste tijd fors wordt geboden op het erfpachtrecht. De waarde stijgt. Onlangs bood een melkveehouder ruim €300.000 voor 22 hectare erfpachtgrond.

Michiel de Koe, promovendus aan Rijksuniversiteit Groningen − hij onderzoekt het bepalen van de prijs en waarde van erfpacht − ziet dat de erfpachtwaarde stijgt door de grondhonger in de landbouw. De Koe, tevens directeur/rentmeester bij Noorderstaete rentmeesters: “In goede jaren was erfpacht niet populair, omdat iedereen met eigen geld grond in eigendom kon krijgen.” Omdat volgens hem in de landbouw de laatste jaren minder geld is door lagere opbrengsten en terugtredende banken stijgt de populariteit van het instrument erfpacht. “Boeren kunnen tegen relatieve lage kosten grond langdurig in gebruik krijgen met erfpacht”, aldus De Koe.

Melkveehouder biedt ruim €300.000

Dat er forse bedragen voor een erfpachtrecht worden geboden bleek wel tijdens de openbare inschrijving in december vorig jaar. De diaconie van de protestantse gemeente in Winterswijk bood bijna 22 hectare erfpachtgrond aan voor 26 jaar met een aanvangscanon van € 825. Van de vijftien biedingen was het hoogste bod € 333.333 en het laagste ruim €30.000.

De kerk hoefde niet lang na te denken over de gunning. Melkveehouder Edwin Onderdijk uit het Gelderse Winterswijk Woold die het stuk bouwland in gebruik krijgt is dik tevreden. Hij heeft zo’n 200 koeien, 80 hectare grond in eigendom plus 40 hectare pachtgrond. De bijna 22 hectare erfpachtgrond is een welkome aanvulling, hoewel het ruim 15 kilometer van zijn bedrijf ligt. Onderdijk: “Wij willen nog groeien naar 220 koeien. Dan is de stal vol. Ook hebben we een varkensbedrijf net over de grens in Duitsland. De grond hebben we nodig voor het voer en mestafzet. En waar vind je nog zo’n groot aaneengesloten blok grond?”

‘Ruim €1.600 per hectare per jaar’

De melkveehouder zegt er een berekening op los te hebben gelaten wat die bijna 22 hectare erfpachtgrond hem waard was. De aanvangscanon is € 825 per hectare en is geïndexeerd. Het bod van €333.333 voor de bijna 22 hectare is ruim €15.000 per hectare. Voor de komende 26 jaar is dat bijna €600 per hectare per jaar. Inclusief de canon komt het op ruim €1.400 per hectare per jaar, los van de indexatie. Boven dit bedrag komen nog extra kosten, zoals waterschapslasten en rente. Onderdijk: “We zijn een goeie €1.600 per hectare per jaar kwijt voor de grond. Gezien de discussie over de mestafzet in de melkveehouderij ben ik blij dat ik deze grond in gebruik heb gekregen.” Dat hij bijna €80.000 meer heeft geboden dan nummer twee doet hem niet zoveel. “Wat een ander ervan vindt, moet ie zelf weten. De bank gaf direct groen licht.”

Een erfpachtrecht geeft de gebruiker (erfpachter) recht om de grond te gebruiken, veelal tegen een vooraf vastgestelde vergoeding (canon). Bij de waardering van erfpacht spelen drie zaken een rol: de canon (de tegenprestatie), het erfpachtrecht (het gebruiksrecht) en de blooteigendom (de eigendom belast met erfpacht).

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!

Beheer
WP Admin