Premium
Grote bedrijven, staan in de Verenigde Staten onder speciaal toezicht. - Foto: Adobe Stock AlgemeenColumn

‘Vraag is of gras in Amerika nog zoveel groener is dan hier’

Reacties

 1. Wanneer je bovenstaande ter discussie stelt dan krijgen de boeren niet alle *** op

  (Ga ik maar verder om de volgende reactie 😎
  *** mag je niet schrijven, stront wel👍)

  krijgen boeren niet alle stront op hun bord:deze reactie is automatisch gemodereerd

 2. Excuse me!!!
  Is dit universitair niveau?
  Natuurlijk heeft deze docent zijn woorden zo gekozen dat je discussie kunt krijgen over dit stuk over stront
  Maar is het eerlijk voor de Nederlandse boer om zo de *** over de sector te kieperen? Ik vind dat je dan twee stappen te ver gaat😡
  De Nederlandse boeren zijn uitstekend in staat om te zorgen voor schoon water. Dat kunnen we nu al met de huidige bemestingsnormen.
  Maar de crux zit natuurlijk in het woord: probleem!!
  Want zodra je dat woord niet definieert, zoals Jongeneel dus niet doet, kies je voor een onjuiste discussie. Leuk om een column op te baseren, vermakelijk voor onwetenden. Maar zeer gevaarlijk in het huidige gepolariseerde debat over toekomst van de landbouw.
  Wil hij bewust de landbouw framen? Ik weet het niet
  We hebben meer aan een column waarom de feiten benoemd worden met respect voor de boeren die zorgen voor eten, het landschap en dat doen binnen de milieugrenzen!!
  Natuurlijk zijn er boeren die mest dumpen. Die praktijken worden uitgelokt door gaten in de wetgeving en nvwa met grote personeelstekorten.
  Dus mijn verzoek: pas deze teksten aan
  Als agrarisch dagblad kun je kiezen voor een stuk waarin staat dat onder derogatiebedrijven het water ok 👌 is. Het voldoet aan de gestelde normen.
  De excessen van dumpende boeren op basis van een slechte mestwetgeving ook benoemen.
  Wanneer je bovenstaande ter discussie stelt dan krijgen de boeren niet alle *** op

  Tijd voor een praktijk bijscholingscursusdeze reactie is automatisch gemodereerd

  1. Ronald ik ben het met je eens Probleem klinkt erg negatief en is niet direct oplossend. Liever had ik het gesteld omschreven gezien met het woord Uitdaging. Uitdaging heeft de kans op Oplossen in zich klint veel positiever.
   Als het grootschalige Amerika met dezelfde uitdagingen zit in dezen als ons kleine landje, dan zijn er twee mogelijkheden 1) Amerika heeft onze (Wageningse) uitdaging m.b.t. mest over genomen of 2) er zijn echt te veel mensen op de aardbol, waardoor er geen of te weinig geld is voor een milieu acceptabele voedselproductie. Dit laatste wordt tot boeren probleem gemaakt zodat de mensheid hier niet debet aan is en niet over een oplossing behoeft te denken.

  2. @Han Riel, er wordt niet gezegd dat heel Amerika een probleem heeft met mest maar een beperkte regio. Speciaal voor die regio is allerlei wetgeving en controle nodig om een ongewenste situatie te voorkomen.
   We kunnen hier uit leren dat wanneer in Amerika lokaal de veedichtheid net zo hoog is als in Nederland boeren met soortgelijke maatregelen van de overheid te maken krijgen. Dan is in Amerika het gras niet groener dan in Nederland.

Beheer
WP Admin