Partner
Foto’s; Boehringer RundveePartner

Voorbereiden koe op de droogstand – Comfortabel droogzetten

De droogstand is een kritische periode voor de koe en de veehouder. Er vinden vele veranderingen plaats voor de koe; verandering in de stofwisseling, rantsoenwisselingen, verandering van groep en sociale rangorde, verandering van de dagelijkse routine en fysiologisch van melkproducerend naar droog en weer terug naar lacterend.

Deze veranderingen en overgangen zijn risicovol en kunnen leiden tot conditieverlies of -toename, stress, mastitis, negatieve energiebalans en gezondheidsproblemen na afkalven. Waarom nemen we deze risico’s eigenlijk en zetten we koeien droog? Redenen om koeien droog te zetten; zijn vernieuwen van het melkproducerend uierweefsel, waardoor een hogere melkproductie en beter uiergezondheid zijn te verwachten in de volgende lactatie. Maar ook het produceren van goede kwaliteit biest voor het kalf.

De ideale droogstand van de koe betekent geen stress, een optimale conditiescore, een passend rantsoen, comfortabele huisvesting, goede hygiëne en uiergezondheid. Tijdens de lactatie moet er eigenlijk al gestuurd worden op een aantal van deze zaken.

Bij de voorbereiding van de droogstand hoort; het zorgen voor een algeheel goede weerstand, een conditiescore van 3 tot 3,5 bij droogzetten en een goede conditie van de spenen zonder vereelting en rafels. Voor het droogzetten is het belangrijk om de melkproductie te verminderen. Rondom het droogzetten zelf en tijdens de droogstand is een goede hygiëne van levensbelang.

Het droogzetten en het verminderen van de melkproductie heeft effect op het comfort van de koe; de koe kan honger ervaren door veranderingen van het rantsoen, maar ook stress hebben door  verstoring van haar routine, pijn of ongemak ervaren door druk op de uier. Druk op de uier kan effect hebben op de ligtijd en het lekken van melk. Het lekken van melk geeft ook meer kans op uierontsteking.

Melkproductie bij droogzetten

Het verminderen van de melkproductie tot minder dan 12 liter per dag wordt aangeraden. Een hogere melkproductie bij droogzetten vertraagt de vorming van de keratine plug en daarmee de afsluiting van het tepelkanaal. De kans op mastitis is vier keer zo hoog als koeien melk lekken. Daarnaast zorgt meer melk bij droogzetten voor een hogere uierdruk en meer stresshormoon een verminderde weerstand van de uier, met een verhoogde kans op mastitis en een hoger celgetal na het afkalven.

Veehouders proberen de melkproductie voor droogzetten te verminderen door de frequentie van melken aan te passen, rantsoenveranderingen of een combinatie hiervan.

Samenvattend; het voorbereiden van de koe voor de droogstand begint al tijdens de lactatie, gevolgd door het hygiënisch en comfortabel droogzetten en schone en droge huisvesting tijdens de droogstand. De ideale droogstand voor de koe, is de ideale droogstand voor de veehouder

Gebruik teatsealer

De sluiting van het tepelkanaal is een natuurlijk proces. De afsluiting komt door de vorming van een keratineplug. “Normaal” is deze plug 2 tot 3 weken na droogzetten aanwezig. Echter bij veel koeien is de vorming van de plug vertraagd of afwezig. Om koeien tegen nieuwe uierinfecties te beschermen wordt daarom geadviseerd om een teatsealer toe te passen bij droogzetten. Goede hygiëne bij het toedienen is belangrijk. Bereid het droogzetten daarom goed voor; zorg dat alle materialen bij de hand zijn en doe het in een schone omgeving.