Still uit bedrijfsfilm. De niet-voeractiviteiten van Voergroep Zuid leveren volgens de coöperatie jaarlijks een mooi rendement op. Geld dat volgens het bestuur en de directie ten goede moet komen aan de loyale leden. - Foto: Voergroep Zuid AlgemeenNieuws

Voergroep Zuid keert € 4 miljoen uit aan trouwe leden

Voergroep Zuid verdeelt over haar voerafzet van de afgelopen vier jaren onder loyale leden een bonus van € 4 miljoen. Daarnaast komt er een loyaliteitsbonus over de voerafzet in de toekomst. Op deze manier wil de coöperatie trouwe leden extra belonen.

Voergroep Zuid verwacht dat haar voeractiviteiten de komende jaren verder doorgroeien. Ook dit jaar zal het afzetvolume groter zijn dan in 2021, met tot nu toe al meer dan 60 nieuwe leden. De coöperatie telt nu bijna 600 leden. De niet-voeractiviteiten, een retailtak (acht Welkoopwinkels en een Praxis) en een deelneming in financiële dienstverlener Rivez-Zuiderhuis, leveren volgens de onderneming jaarlijks een mooi rendement op. Geld dat volgens het coöperatiebestuur en de directie ten goede moet komen aan de loyale leden van de coöperatie.

Loyaliteitsprogramma met twee regelingen

Dit heeft geresulteerd in een loyaliteitsprogramma. Deze kent twee regelingen. De eerste regeling is op basis van de historische voerafname, de tweede op basis van de toekomstige voerafname (vanaf 1 januari 2023). Beide regelingen kennen hun eigen voorwaarden. Bedrijven die van beide regelingen profiteren, kunnen volgens communicatiemanager Mathee Kamp zomaar € 10.000 tot € 15.000 bijschrijven.

De coöperatie wil loyale leden ook in de toekomst structureel extra belonen. “Let wel, we doen dit met geld uit het rendement van onze niet voer-activiteiten. Voor onze voer-activiteiten blijven we heel scherp in de markt zitten”, aldus algemeen directeur Ronald van de Ven.

Kamp licht toe dat het bedrag van € 4 miljoen geldt voor de voerafname van de afgelopen vier jaar. Voor de regeling op basis van toekomstige voerafname wordt ieder jaar een bedrag vastgesteld. “We streven naar een bedrag tussen € 800.000 en € 1 miljoen, maar het moet natuurlijk wel kunnen”, aldus Kamp.

Geld in de coöperatie laten, mag ook

Voergroep Zuid biedt haar leden ook de mogelijkheid om het geld wat langer in de coöperatie te laten. Zo kan men bij regeling 1 (historie) het bedrag tot 2028 in de coöperatie laten zitten, tegen een jaarlijkse rentevergoeding van 5%. Bij regeling 2 (toekomst) betaalt de coöperatie het bedrag anderhalf keer uit als leden het geld vier jaar in de coöperatie laten zitten. Van de Ven: “Dit is ongeveer vergelijkbaar met een rentevergoeding van 10%.” De eerste reacties op deze mogelijkheid zijn volgens hem positief. “De variatie is groot, maar voor de grootste bedrijven kan dit uiteindelijk oplopen tot een bedrag van € 100.000.”

Voergroep Zuid telt vier productielocaties in Brabant en Limburg. De locaties bevinden zich in Helmond (varkensvoeders), Oirschot (herkauwers) Weert (varkens- en pluimveevoeders) en Nederweert (pluimveevoeders).

Beheer
WP Admin