AlgemeenNieuws

Voedselprijzen naar laagste niveau 2009

Rome – Wereldwijde voedselprijzen zijn in mei gedaald tot het laagste niveau in bijna zes jaar tijd. Dat blijkt uit de FAO-voedselprijsindex.

De aanhoudend dalende graanprijs en zuivelprijs zijn de belangrijkste redenen voor de daling, maar ook prijs voor vlees kelderde.

De prijsindex is 1,4 procent gedaald ten opzichte van april en staat 21 procent onder het niveau van de corresponderende maand een jaar eerder. De Wereldvoedselorganisatie FAO maakt de cijfers gelijktijdig bekend met nieuwe graanramingen. De organisatie heeft opnieuw haar graanoogstverwachting voor tarwe, overige granen en rijst verhoogd waardoor de druk op voedselprijzen niet zal afnemen.

Graanprijsindex

De graanprijsindex daalde in mei 3,4 procent ten opzichte van de voorgaande maand en staat nu 22,4 procent onder het niveau van mei 2014. De voorraden puilen uit en de oogstverwachtingen zijn ruim. Bovendien hebben veel grote importeurs van graan hun aankopen uitgesteld tot later dit jaar. Suiker werd wat duurder in mei doordat het seizoen in Brazilië wat vertraagd is.

Zuivelprijs omlaag

De zuivelprijsindex daalde 2,9 procent. Melkpoeder en boter werden flink goedkoper maar de prijs voor kaas bleef stabiel. In Nieuw-Zeeland liggen veel onverkochte voorraden klaar terwijl tegelijk in Europa steeds meer zuivel voor de export beschikbaar komt nu het Noordelijk Halfrond haar seizoen piek bereikt.

Chinese aankopen melkpoeder

Onzekerheid over Chinese aankopen van melkpoeder hangt boven de markt. De Chinezen bleken alweer enkele maanden gelden toch meer voorraden te hebben opgebouwd dan gedacht. Lage prijzen hebben wel koopwoede aangewakkerd in het Midden-Oosten en Afrika.

De vleesprijsindex daalde een procent en dat komt vooral omdat Amerikaanse exporteurs tegen lagere prijzen verkopen. Rundvlees werd wat goedkoper terwijl de prijzen voor varkensvlees en pluimveevlees zo goed als gelijk bleven. Het aanbod van pluimveevlees staat onder druk door de snelle verspreiding van vogelgriep in Noord-Amerika.

Beheer
WP Admin