Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Voedselprijs Nederland 3% onder EU-gemiddelde

De voedselprijzen zijn in Nederland gemiddeld 3% lager dan het Europees gemiddelde. De prijzen voor brood en graanproducten zijn hier 11% lager, maar de prijzen voor vlees zijn 20% hoger dan elders in de EU. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Oost-Europa is het goedkoopst. Brood is daar 40% goedkoper dan het EU-gemiddelde. Denemarken is het duurst, met broodprijzen die meer dan de helft hoger zijn dan elders.

Dat zijn forse verschillen; toch zijn de prijsverschillen binnen de EU aan het afvlakken, aldus het CBS.

In Nederland is de broodprijs 17% gestegen sinds de invoering van de euro. Deze prijsstijging is relatief laag. Alleen in Ierland was de prijsstijging geringer. Gemiddeld zijn brood en graanproducten 40% in prijs gestegen.

Biologische landbouw groeit in Nederland minder snel

De biologische landbouw groeit in Nederland minder snel dan in andere lidstaten van de EU. Ook dat blijkt uit de CBS-cijfers. In dertig jaar tijd verviervoudigde de sector. Maar de groei neemt af, aldus het CBS. Vooral in de 15 ‘oude’ EU-lidstaten groeit de biologische landbouw. In de hele EU is 5,6% van het areaal nu biologisch. In Nederland is dat 2,7%.

Oostenrijk koploper met biologische varkens

Van de melkkoeien is 3,3% biologisch, in Nederland is dat 1,5%. Bij de varkens is het verschil minder groot: 0,6% in de hele EU is biologisch, en in Nederland is dat 0,5%. Oostenrijk is koploper wat betreft biovarkens, met 2,5%.

Het aantal biologische bedrijven stijgt wel fors. In tien jaar kwam er 50% bij, tot een totaal van 250.000. Het aantal reguliere landbouwbedrijven bleef steeds dalen.

EU-voorzitterschap Nederland

Het CBS publiceerde deze cijfers in de uitgave ‘Nederland langs de Europese meetlat 2016’, bij gelegenheid van het EU-voorzitterschap van Nederland per 1 januari.

Beheer
WP Admin