Premium
Voedsel in Nederland is goedkoper dan het EU-gemiddelde, terwijl landen als Noorwegen en Zwitserland veel hogere voedselprijzen kennen, zegt columnist Vergaderboer. Foto: Koos Groenewold AlgemeenColumn

‘Voedsel in Nederland is te goedkoop’

Reacties

  1. Mooi verhaal van 2 kanten. Zou het systeem waar we mee werken ook te duur zijn geworden. Met andere woorden zijn we organisatorisch niet een waterhoofd model geworden. En zo de basis zaken volledig uit zicht geraakt. Zie grondprijzen en bureaucratie zowel in agrarische kringen en er om heen. De termelogie van hoeveel banen zijn wel niet afhankelijk van de de landbouw zijn misschien wel veel te veel geworden. En daar zou zomaar de kostprijs verhoging voor nodig zijn. Niet wat er daadwerkelijk op het erf gebeurt. Toch nog eens in de spiegel kijken en dan naar het hele plaatje.

  2. Lto moet zorgen dat bij elke wetswijziging er een impact studie komt wat die wetwijziging teweeg brengt in voedselprijzen. Met daarbij een consumenten onderzoek of die bereid zijn extra te betalen. Voorbeeld: als de meerderheid van de tweede kamer meer ruimte wil per vleesvarken gaat de vleesprijs x% omhoog en uit consumenten gegevens blijkt dat consumenten x% meer willen betalen. Dan leg je politieke keuzes direct bij de mensen op het bord.