AlgemeenOpinie

Vlees is geen asbest

Schokkend nieuws voor de vleesbranche. Het kankerinstituut van de Verenigde Naties, het IARC, zegt dat consumptie van vlees de kans op kanker verhoogt.

Vooral ‘bewerkt vlees’ is verdacht, maar ook rood vlees zou niet vrijuit gaan en de kans op kanker verhogen. Helemaal nieuw is het geluid niet. Al langer werd de relatie gelegd tussen vlees eten en (darm)kanker. Maar de uiting van deze organisatie geeft een nieuw gewicht aan dit gegeven waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn.

Dat roken slecht is, is geen enkel discussiepunt meer. Voor veel vetten, overmatig zonlicht en suiker geldt hetzelfde. Over vlees was al wel discussie, maar dan vooral vanwege milieueffecten of dierenwelzijn. Dat het product zelf een gevaar zou zijn voor de gezondheid botst met heel diep zittende overtuigingen in onze cultuur.

‘Wat moet je hiermee?’

Ja, zeggen de gezondheidsdeskundigen, in principe is vlees een gezond voedingsmiddel, maar je mag niet meer dan 120 gram per dag eten. Dat is één flinke gehaktbal.

Wat moet je hiermee als landbouw, als veehouderij, als voedingsmiddelenbranche? Kritisch zijn, uiteraard. De feiten checken. Tegengas geven. Zo wordt vlees hier in één adem genoemd met asbest. Dat slaat nergens op. Maar het probleem ontkennen heeft geen zin.

Onderzoek en slimme communicatie

Onderzoek is nodig hoe de risico’s te ondervangen zijn. Zit het hem alleen in de bereidingsmethode, of in het product zelf? Dit vraagt om een goede mix van onderzoek en slimme communicatie. Het gaat om een moeilijke maar niet onmogelijke boodschap: vlees is gezond – tot op zekere hoogte.

Beheer
WP Admin