Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Vijf verdachten grootschalige mestfraude aangehouden

De NVWA-IOD (de opsporingsdienst van keuringsorganisatie NVWA) en de politie hebben dinsdag 25 januari vijf verdachten van grootschalige internationale mestfraude aangehouden.

De NVWA laat weten dat de verdachten zijn aangehouden in het kader van hetzelfde mestfraudeonderzoek als waarvoor in februari 2021 op diverse locaties in Nederland en België huiszoekingen zijn gedaan. In het persbericht daarover sprak de NVWA toen over verdachte intermediairs, vervoerders en verwerkers. In Nederland werden in het kader van dat onderzoek acht locaties in Noord-Brabant, Limburg en Utrecht onderzocht.

Onjuiste mestadministratie

De NVWA meldt dat het vermoeden bestaat dat de betrokken personen administratie en verplichte mestmonsters manipuleerden, zodat mest op papier een andere bestemming kreeg dan in werkelijkheid. Ook zijn er vermoedelijk opzettelijk niet toegestane producten gebruikt en is er een onjuiste mestadministratie bijgehouden door een Nederlandse co-vergister.

De autoriteiten vermoeden dat Nederlandse en Belgische bedrijven samenwerken bij de fraude. In beide landen liepen strafrechtelijke onderzoeken waarbij dezelfde bedrijven in beeld kwamen. Daarom is een Joint Investigation Team opgezet waar ook de Belgische Federale gerechtelijke politie en het Parket Antwerpen bij betrokken zijn. Dit team wordt ondersteund door Europol en Eurojust.

Reacties

 1. Het hebben van een strafblad is vervelend, maar als vrije man zal he tje weinig schaden, want niemand vraagt er naar. Voor bepaalde functies en beroepsgroepen kan het negatie fuitwerken als de heren geen VOG krijgen.
  Ik kan niet anders dan de oude Grieken gelijk geven bij hun opmerking “De God van de Handel en de Dieven is dezelfde”.

 2. Jawel er is wel wat aan de hand, zoals wij het begrijpen pleeg je een misdrijf volgens de mestwetgeving en een misdrijf volgens de wet economische delicten.
  Is nogal wat hoor! Je krijgt ook een strafblad.
  Waarom kan een rechtgeaarde ondernemer zich niet gewoon aan de wet houden?
  Vroeg of laat loop je toch tegen de lamp.

 3. Ze noemen het al gauw fraude maar daders komen er met een taakstrafje af. Niet veel aan de hand dus. Wat we wel krijgen is de slechte pers en daar is het om te doen. De veesector vuil maken.

 4. Goed zo, jongens.
  En bedankt he.
  Kunnen de regels straks voor iedereen weer wat strenger.
  En de derogatie komt vast wel goed.
  En echt waar, wij zien het hier in de buurt aan: de schijnheiligste en vroomste mooipraters, blijven ondanks alles deboel goed bedonderen.
  Van ons mogen ze hangen.

Beheer
WP Admin