Partner
Foto: Watter VarkensPartner

‘Verzekering voor perfect water, dus zekerheid voor mijn brijvoer’

Varkenshouder Arjan van Leeuwen schenkt veel aandacht aan de kwaliteit van water op zijn bedrijf.

In Nederweert-Eind (L.) staat één van de bekendste varkenshouderijen van het land. Ons Boerenerf is een populaire locatie voor thema-avonden, maar er wordt ook een bedrijf met 10.000 vleesvarkens gerund.

Eigenaar Arjan van Leeuwen vertelt over de hygiëne op zijn bedrijf, met speciale aandacht voor het water. “Hygiëne is een groot aandachtspunt van elk varkensbedrijf, water is daarvan een groot onderdeel,” vertelt Van Leeuwen. “Wij voeren brij. In 2018 hebben we de voerkeuken volledig nieuw opgebouwd. Binnen enkele weken gingen we alleen al snel naar een hogere salmonella-status. Uit onderzoek bleek dat er veel te veel kiemen in het water zaten.”

Varkenshouder Arjan van Leeuwen, varkenshouder in Nederweert-Eind (L.): “Hygiëne is een groot aandachtspunt van elk varkensbedrijf, water is daarvan een groot onderdeel." - Foto: Watter

Varkenshouder Arjan van Leeuwen, varkenshouder in Nederweert-Eind (L.): “Hygiëne is een groot aandachtspunt van elk varkensbedrijf, water is daarvan een groot onderdeel.” – Foto: Watter

‘Met het Watter-systeem ben je verzekerd van geen gedoe’

De varkenshouder ging daarom op zoek naar een oplossing die past binnen zijn onderneming: “Ik heb eigenlijk nooit chemicaliën gebruikt en ben dat ook niet van plan. Daarom heb ik gekozen voor het Watter-systeem: ik zie Watter als een soort verzekeringspremie voor perfect water en dus voor mijn brijvoer.”

Wat merkt Van Leeuwen van het Watter-systeem? “Weinig, en dat is de bedoeling. Na installatie van het apparaat verdween de Salmonella meteen en alle watermonsters sindsdien zijn brandschoon. De operationele kosten zijn nihil en de nazorg is goed. Met Watter ben je verzekerd van geen gedoe en kun je je bezighouden met de leuke zaken van het ondernemen.”

Lees ook de ervaringen van varkenshouders Gerard Scholman en Gert Altena.

Benut fiscaal voordeel

Als je investeert in je bedrijf, bespaar je als ondernemer de komende jaren op operationele kosten én hoef je dit jaar minder belasting te betalen. Met MIA/Vamil profiteer je van een investeringsaftrek en een vervroegde afschrijving van milieuvriendelijke technieken.

Eén van de meest populaire investeringen is het Watter-systeem, voor het drinkwater van de varkens. Met Watter word je zelfvoorzienend in je desinfectie. Dat betekent dat je geen zuren, chloor(dioxide), waterstofperoxide of andere chemicaliën hoeft aan te schaffen. Over een periode van tien jaar scheelt dat al snel tienduizenden euro’s.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hoe werkt MIA/Vamil?

Met de MIA (Milieu-investeringsaftrek) profiteer je van een investeringsaftrek die oploopt tot 27% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat je zelf bepaalt en levert je een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Is 2020 financieel een goed jaar geweest? Dan betekent dat concreet dat je tot 50% kunt besparen op de investering in een Watter-machine. Door verbeterde technische resultaten en de besparing op chemicaliën is de terugverdientijd zo al gauw minder dan een jaar.

Meer weten over Watter?

Bezoek de website www.watter.nl/varkens of bel 0592-71 53 00

‘Verzekering voor perfect water, dus zekerheid voor mijn brijvoer’


Beheer
WP Admin