Partner
Eindejaarstips: fiscaal voordeel benutten VarkensPartner

Eindejaarstips: fiscaal voordeel benutten

Aan het einde van het jaar maken de meeste varkenshouders samen met hun accountant de balans op. Hoe ligt de verdeling kosten-baten en welke ruimte is er om te investeren? Iedereen weet: het geld is beter besteed in het eigen bedrijf dan aan de fiscus.

Het loont daarom om te informeren naar fiscale voordelen. Eén van de meest gunstige is de MIA/Vamil-regeling. Hiermee profiteert u van een investeringsaftrek en een vervroegde afschrijving van milieuvriendelijke technieken. Dit betekent dat het mes aan twee kanten snijdt: u betaalt minder belasting én investeert in uw bedrijf, waardoor u de komende jaren bespaart op operationele kosten.

Watter-systeem

Eén van de meest populaire investeringen is het Watter-systeem, voor het drinkwater van de varkens. Met de Watter-technologie wordt u zelfvoorzienend in uw desinfectie, en dat betekent dat u geen zuren, chloor(dioxide), waterstofperoxide of andere chemicaliën hoeft aan te schaffen. Over een periode van tien jaar scheelt dat al snel tienduizenden euro’s, vertelt ook varkenshouder Gerard Scholman.

De operationele kosten van Watter zelf zijn nihil. Door middel van de MIA/Vamil-regeling bespaart de gemiddelde varkenshouder 50% op het investeringsbedrag en is de terugverdientijd minder dan 2 jaar.

Lees verder onder de foto

Het voorkomen van regelmatig terugkerende kosten, zoals die voor chemicaliën, kan duizenden euro’s per jaar besparen. - Illustratie: Watter

Het voorkomen van regelmatig terugkerende kosten, zoals die voor chemicaliën, kan duizenden euro’s per jaar besparen. – Illustratie: Watter

Water vaak onderliggende oorzaak problemen

Weet u zeker of het water dat uw varkens drinken van optimale kwaliteit is? Drinkwater en biofilm zijn vaker dan gedacht de basis voor onverklaarbare uitbraken van bijvoorbeeld E. coli, Salmonella en PIA. Bovendien is schoon water de basis voor een goede voeropname, groei en het voorkomen van onnodig uitval. Zo lukte het Gert Altena om in 5 jaar te groeien van 33,5 naar 40 gespeende biggen per zeug.

Lees verder onder de foto

Biggen zijn uiterst gevoelig voor de drinkwaterkwaliteit. - Foto: Watter

Biggen zijn uiterst gevoelig voor de drinkwaterkwaliteit. – Foto: Watter

Zelfs een gezond varken heeft last van vervuild water. De kiemen in het water zijn lichaamsvreemd en moeten worden opgeruimd door het afweersysteem van het dier. Dit kost onnodig veel energie. Energie dat het dier uit het voer moet halen en dus niet benut voor groei.

Watter is al meer dan 10 jaar de expert in drinkwater op varkenshouderijen. Als enige in Nederland bieden wij een structurele oplossing voor schoon water tot en met de nippel, zonder dat u gebruik hoeft te maken van dure en giftige toevoegingen zoals zuur, waterstofperoxide of chloor(dioxide).

Extra voordeel als LTO-lid

LTO leden kunnen gebruik maken van extra voordeel op Watter. Watter is de exclusieve partner van LTO Ledenvoordeel om het drinkwater in de veehouderij naar een hoger niveau te brengen. Johan Schuitemaker zegt hierover: “Naast de gezondheid van de dieren is milieu een belangrijk thema in de veehouderij. Watter past wat ons betreft dan ook goed in onze visie.”

Lees verder onder de foto

POV-leden kunnen ook gebruiken maken van LTO Ledenvoordeel.

POV-leden kunnen ook gebruiken maken van LTO Ledenvoordeel.

Benieuwd naar de voordelen?

Bent u ook benieuwd naar de voordelen van veilig en 100% schoon drinkwater? Met de garantie van Watter? Laat ons u informeren over de voordelen op uw bedrijf. Bezoek de website van Watter of neem direct CONTACT op.

Beheer
WP Admin