Agrarisch Ondernemer 2025, Jan van Genderen: ‘De aardbei op de taart’
Blijdschap voor de winnaar en trots voor alle genomineerden. Aardbeienteler Jan van Genderen is met zijn bedrijf Royal Berry uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2025. Bij de genomineerde topondernemers zaten dit jaar opvallend veel mensen die van buiten de agrarische sector komen en zelf een agrarisch bedrijf zijn gestart.
“Super! Ja, echt super!” Het ongeloof klinkt in de stem van Jan van Genderen van Royal Berry uit Bemmel (Gld.) als hij wordt uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Bij de familie en medewerkers van het bedrijf gaat gejuich op. Handen worden verschrikt voor monden geslagen, vreugdekreten klinken. Het gouden shirt van een van de supporters had geluk gebracht.
“Dit is de aardbei op de taart!”, zegt de enthousiaste ondernemer die als 17-jarige begon met het telen van aardbeien. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een bedrijf met bijna 55 hectare aardbeien, waar met ruim driehonderd medewerkers jaarlijks 8 miljoen kilo aardbeien wordt geteeld.
Oplossingen voor arbeid en huisvesting
Royal Berry werd bij de 29ste editie van de uitreiking van de Agrarisch Ondernemer van het Jaar als winnaar uitgeroepen. Juryvoorzitter en LTO-voorzitter Ger Koopmans prijst de ondernemer voor de wijze waarop hij zijn bedrijf heeft opgebouwd en omgaat met de uitdagingen die er nu zijn. Zo vond hij een goede oplossing voor de huisvesting van zijn internationale medewerkers, door in de omgeving een woonpark te realiseren.
Van Genderen begon in 2002 op 17-jarige leeftijd met de aardbeienteelt. “Als je werk je hobby is, kun je met de juiste mensen om je heen iets heel moois ontwikkelen”, vertelt de ondernemer over zijn bedrijf. Zijn vader en opa teelden al hobbymatig aardbeien en dat heeft Van Genderen ‘wat uitgebouwd’. Het bedrijf is zodanig aangepast dat ze jaarrond aardbeien kunnen leveren, zoals de afnemers dat vragen. Jaarlijks wordt er 8 miljoen kilo aardbeien geteeld. De aardbeienteler is van ondernemer naar onderneming gegroeid. “Het meest trots ben ik op de mensen met wie we dagelijks zoveel aardbeien kunnen produceren”, zegt Van Genderen. In de toekomst wil hij zijn bedrijf energieneutraal maken en residuvrij gaan telen.
Andere genomineerden
Van Genderen won de strijd van de andere genomineerden: pluimveehouder en biologische akkerbouwer Edward Satkowski-Nijk (Nijk Groep) uit Almen, melkveehouder Emiel Koskamp uit Aalten, Bert de Bruijckere uit Aardenburg die een pootgoedbedrijf en pluimveehouderij combineert met een biologisch akkerbouwbedrijf en een gewasbeschermingsmiddelenbedrijf, en bedrijfsleider Henk Boer van Herenboerderij Hof van Rhee uit Assen.
Wat winnaar Van Genderen met het prijzengeld van €12.500 gaat doen, wil hij overlaten aan het personeel. “We hangen de cheque op in de kantine en daar staat ook een ideeënbus. Het personeel mag bepalen wat we ermee gaan doen. Want we hebben nu wel een kleine groep mensen meegenomen, maar op het bedrijf hebben we nog een grote groep internationale medewerkers die dit mogelijk hebben gemaakt.”
De jury, bestaande uit Alexander van der Lely, Marc Jansen (CBL), Rens Buchwald (WUR), Nicolette Klijnhout (Skal), winnaars van vorig jaar Jasper en Afke Baukje Spierings en voorzitter Ger Koopmans (LTO), was ook lovend over de vier andere genomineerden. De jury is onder de indruk van het vakmanschap van bedrijfsleider Henk Boer van Herenboerderij Hof van Rhee uit Assen.
“Hij heeft zich kennis en expertise van de diverse teelten eigen gemaakt. Als enthousiast teler moet hij ook sociale, maatschappelijke en organisatorische aspecten managen”, aldus de jury die de Herenboerderij typeert als ‘sociaal geweldig concept’.
Koopmans: “Deze bedrijven zijn goed voor je humeur”
“Als je een beetje humeurig wordt en even wat minder optimistisch bent, dan moet je juryvoorzitter van de Agrarisch Ondernemer van het Jaar worden. Je krijgt er goede zin van om die prachtige bedrijven te bezoeken. Het ondernemerschap van deze bedrijven is heel erg mooi. Het allermooiste is de ondernemerskracht”, vindt Koopmans. Hij doelt daarmee op de flexibiliteit die bedrijven tonen om zich aan te passen aan de problemen van de tijd en de ondernemerslust om door te gaan en te durven dromen”, aldus Koopmans. Hij is vooral onder de indruk van het grote aandeel zij-instromers bij de genomineerden: agrarisch ondernemers die geen bedrijf hebben overgenomen van een familielid, maar zelf zijn begonnen.
Publieksprijs voor Herenboeren
Eerder op de avond werden de zenuwen van de ondernemers al op de proef gesteld bij de uitreiking van de publieksprijs. Deze werd met een klinkende overwinning gewonnen door Herenboerderij Hof van Rhee uit Assen: een coöperatie van tal van vrijwilligers en mede-investeerders in een boerderij die inmiddels 500 monden voedt. De initiatiefnemers vielen elkaar enthousiast in de armen toen de overwinning duidelijk werd. Bedrijfsleider Henk Boer zegt enthousiast dat hij wel een bestemming weet voor de cheque van € 2.500. “Ik wil nog GPS op mijn trekker en ik zou graag een nieuwe kas bouwen.”
‘Vier poten onder bedrijf is stabieler’
Bert De Bruijckere uit het Zeeuws-Vlaamse Aardenburg heeft met de onderming De Bruijckere-Versyck vier poten onder zijn bedrijf. “Een stoel op vier poten staat stabieler”, typeert de ondernemer. Het bedrijf heeft 120 hectare gangbare akkerbouw gericht op pootgoedproductie, 40 ha biologische akkerbouw, een pluimveetak en een vierde bedrijf gericht op de handel in gewasbeschermingsmiddelen. De vier takken zijn zelfstandig, maar vullen elkaar aan. “Het graan gaat naar de kippen en de mest van de kippen gaat weer op het land”, geeft de ondernemer als eenvoudigste voorbeeld. . Zij vullen elkaar aan, versterken elkaar.
De jury is onder de indruk van de robuuste en solide bedrijfsstrategie. Waardering is er ook voor de reeks maatschappelijke initiatieven, zoals zonnepanelen en een houtkachel die gasgebruik vervangen en de opvang van regenwater voor beregening.
Met bijbaantje begonnen
Pluimveehouder- en biologische akkerbouwer Edward Satkowski-Nijk (Nijk Groep) uit Almen wordt door de jury ‘een ondernemer pur sang’ genoemd. “Hij laat zien dat ook een niet-boerenzoon een agrarisch bedrijf kan opbouwen”, oordeelt de jury. Satkowski werkte als kind uit het dorp bij een pluimveehouder en durfde na weken koffie drinken op zondag eindelijk te vragen of hij het bedrijf mocht overnemen.
Dat gebeurde en inmiddels heeft het bedrijf een nieuwe stal voor biologisch leghennen met uitloop in een voedselbos. De onderneming is ook uitgebreid met biologische akkerbouw en hij heeft nog tal van andere plannen. “Boerenwerk is mooi. Dat is lekker met de dieren bezig zijn. Het lijkt niet op werk, maar toch krijg je ervoor betaald”, zegt de ondernemer. Hij kiest bewust voor biologisch. “Dat is uitdagender, omdat je meer rekening moet houden met je omgeving en de natuur”, vindt de ondernemer.
Stalsysteem om stikstofprobleem aan te pakken
Melkveehouder Emiel Koskamp uit Aalten gaat met zijn melkveebedrijf mee met de uitdagingen waar de melkveehouderij voor staat. Hij bouwt een VrijLevenStal waarbij de koeien op zand lopen waardoor de vaste mest en urine direct gescheiden worden. Het stalconcept biedt ook mogelijkheden om de kalf bij de koe te laten lopen. “We verwachten dat in het nieuwe stalsysteem de koeien gezonder blijven”, aldus Koskamp.
De 135 melkkoeien die nu nog op twee locaties worden gehouden, komen in één stal, waarna het jongvee naar de andere locatie gaat. De boerderijwinkel met melktap op het bedrijf legt de verbinding met de omgeving. “We willen graag laten zien wat we doen”, aldus Koskamp.
“Een jonge, super enthousiaste ondernemer in de melkveehouderij. Koskamp durft nieuwe dingen uit te proberen. De familie heeft een doel en werkt daar gestaag naar toe”, typeert de jury de ondernemer.
Start-upprijs voor gecultiveerde vis
Nieuw bij de feestelijke avond in het Gelderse Veenendaal is de uitreiking van de Food & Agri Start-up van het Jaar. Tot haar eigen verrassing won Kianti Figler van Upstream Foods. “Ik ben hier toch wel een beetje een vreemde eend in de bijt”, zegt de celbioloog, die werkt aan visfilet gekweekt uit cellen, zodat er geen levende vissen meer voor nodig zijn.
“De vraag naar vis neemt toe en het aanbod kan de vraag niet aan. Door gecultiveerde vis te kweken uit stamcellen hopen we dat ook de komende generaties van vis kunnen blijven genieten”, legt de onderneemster uit. Ze is vereerd met de prijs. “Het is mooi dat we deze waardering krijgen. Het is een heel langlopend traject. Het is superleuk om dit tussendoor te kunnen vieren. Dat motiveert ons enorm!”, zegt ze stralend.
Upstream Foods won van Chill Bits, een initiatief om via ijsklontjes reststromen groente en fruit te benutten om water van een smaak te voorzien, en Lokalist: een initiatief om boeren met eigen producten te ondersteunen bij de afzet naar bedrijven door de logistiek te optimaliseren.
Jong Agrarisch Talent: Michelle Thijsen
In de categorie Jong Agrarisch Talent wist de 21-jarige Michelle Thijsen uit Rietmolen haar concurrenten te verslaan. De varkenshoudster combineert het werk op de biologische varkenshouderij die ze met haar familie runt met een opleiding en baan als docent aan het Aeres MBO in Barneveld.
In de categorie Jong Agrarisch Talent wist de 21-jarige Michelle Thijsen uit Rietmolen haar concurrenten te verslaan. De varkenshoudster combineert het werk op de biologische varkenshouderij die ze met haar familie runt met een opleiding en baan als docent aan het Aeres MBO in Barneveld.
“Onvoorstelbaar. Dit had ik echt niet verwacht”, zegt Michelle Thijsen stralend. Met haar meegekomen familie en vrienden wordt de overwinning met een biertje gevierd. “Ik was de jongste van de genomineerden, misschien speelde dat een rol. Of de enorme passie die ik heb voor het bedrijf, die ik heel graag wil delen”, antwoordt de jonge onderneemster op de vraag waarom ze denkt te hebben gewonnen. Morgen staat ze weer voor de klas en zaterdag is ze weer in de stal te vinden. “Het werken binnen en buiten met de varkens vind ik het mooist”, zegt Michelle.

Vader Gerco Thijsen is apetrots. “Het is een echt jong agrarisch talent”, zegt hij. “Toen ze veertien was, zei ze dat ze het bedrijf wilde overnemen. We hebben, na een keertje kijken bij een collega-varkenshouder, samen besloten om biologisch te gaan produceren. Daar zijn we heel blij mee”, zegt de stralende Thijsen. “We doen het echt met het hele gezin. Ook de twee zussen Linette en Kylene werken mee, maar Michelle is echt de opvolger.” Ook Michelles moeder Estelle is trots. “We gunnen het haar zo. Haar inzet en liefhebberij is enorm. Het is een echte bezig bij, die er echt voor gaat.”
Andere talentvolle jongeren
Thijsen won van melkveehouder Albertine Ekkels, die een boekingssysteem voor verhuur van ruimtes op agrarische bedrijven wil opstarten, en biologisch akkerbouwer Folkert Botma, die omschakelde van vastgoed naar pootgoed en nu meer bekendheid aan regeneratieve landbouw wil geven. Hij richt zich daarnaast op korte ketens. “Ik vond het vreemd dat het pootgoed niet duurder werd, maar de patat bij de snackbar wel. Dan kun je beter patat gaan verkopen om meer toegevoegde waarde aan je product toe te voegen”, aldus Botma.
Felicitaties van de winnaars van vorig jaar
De prijs voor jong talent werd uitgereikt door Marten van den Berg, directeur-generaal Agro van het ministerie van Landbouw. Hij verving landbouwminister Femke Wiersma. Hij sprak grote waardering uit voor het ondernemerschap dat hij in de agrarische sector ziet. Hij erkent dat er veel uitdagingen liggen op het gebied van stikstof, klimaat, water en mest, maar spreekt vol lof over de wijze waarop ondernemers in balans met deze uitdagingen toch verdienmodellen creëren.
Na afloop van het officiële gedeelte feliciteerden de winnaars van vorig jaar – Jasper en Afke Baukje Spierings – de winnaars. Ze waarschuwden daarbij al een beetje: veel plezier met alle felicitaties en bloemen die jullie de komende dagen zullen krijgen. De winnaars van vorig jaar werden wekenlang verrast met bloemen en felicitaties. Het mogen aansluiten bij de jaarlijkse uitblinkerslunch bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima was een van de hoogtepunten. “Je zit dan tussen bekende Nederlanders, topsporters en de beste lasser van Europa: iedereen heeft enorme drive. Iedereen heeft veel gelaten of juist wel gedaan om dit te kunnen doen. Dat schept een band”, zegt Afke Baukje Spierings. “Toen ik nog even een bakje koffie met de koning stond te drinken, bleek dat hij de problematiek waar boeren mee te maken hebben veel beter kent dan wij denken. Hij is zelf ook eigenaar van meerdere boerenbedrijven.”
Boerderij, Food&Agribusiness, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij gaan in de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het jaar op zoek naar de beste agrarisch ondernemer: de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.