De koeien van De Vries gaan elke dag naar buiten. Volgens de melkveehouder De Vries is ruim 200 dagen weidegang bereikt en wordt nog vers gras op stal gevoerd. - Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Dit zijn de positieve effecten van vers gras voeren

Lagere ammoniakemissie, betere stikstofbenutting, een hoger percentage eigen eiwit en stijgende melkproductie zijn de positieve effecten van vers gras voeren.

De positieve effecten van vers gras voeren zijn onmiskenbaar. Bij verhogen van het percentage vers gras in het rantsoen door inschakelen van zomerstalvoeren heeft dat ook een reeks van positieve effecten. Dat meldt project Koeien & Kansen op basis van cijfers van deelnemer Marinus de Vries in Stolwijk (Z.-H.)

Zomerstalvoeren

Het bedrijf is groot voorstander van beweiden, maar door de groeiende veestapel in combinatie met een huiskavel van 29 hectare werd het lastig om meer melk uit vers gras te produceren. Afgelopen juni is gestart met voeren van vers gras, naast beweiding, door middel van zomerstalvoeren.

Het jaarrantsoen van de koeien is daardoor toegenomen tot 20% vers gras. Dat lag voorheen tussen 11 en 14%. De stikstofbenutting steeg door tot 28% en de ammoniakemissie nam af met 4 kilo tot 56 kilo per hectare. Omgerekend per 1.000 kilo melk is de ammoniakemissie nog maar 3,0 kilo terwijl de referentiebedrijven op 3,5 kilo zitten. Verder steeg het percentage eiwit van eigen land door meer toepassen van vers gras tot boven de gestelde norm en steeg ook de melkproductie nog eens met 700 kilo per koe.

Minder inkuilverliezen

Veel vers gras voeren betekent dat de verliezen van het inkuilen verder beperkt blijven of gedeeltelijk uitgeschakeld worden op dit bedrijf. Daarbij is de eiwitkwaliteit van het verse gras beter wanneer het ingekuild is. Mede hierdoor heeft De Vries minder eiwit per kilo droge stof gevoerd dan in eerdere jaren en koopt hij minder eiwit aan via krachtvoer.

Het voeren van extra vers gras draagt op dit bedrijf positief bij het aan het realiseren van de beoogde doelstellingen, zoals 155 gram ruw eiwit per kilo droge stof. Aangezien het gras nog steeds groeit en de draagkracht goed is, halen de dieren elke dag nog vers gras uit de wei.

Reacties

  1. 10 jaar geleden was stalvoeren nog dom en te duur. Boeren moeten niet steeds naar de wijsneuzen luisteren en zelf de lijnen uitzetten.

Beheer
WP Admin