Foto: Koos Groenewold BoerenlevenOpinie

‘Vegan, of toch niet?’

Ondanks alle anti-vleescampagnes was het bij de vega-kraam niet druk. Bij de snackbar stond juist een lange rij.

Mistroostig word ik ervan. Van de berichten die ik via de social media binnenkrijg over het milieu en de negatieve impact daarop van de landbouw. Direct gaat de beschuldigende vinger naar de veehouderij. Voor rust en meer aandacht voor het hier en nu, heb ik 1 maand een time-out genomen van Facebook. Het helpt.

Duurzame landbouw

Ik kan echt geraakt worden door de hele heisa over hoe slecht dierlijk eiwit, in welke vorm dan ook, is voor het milieu, de aarde en haar bevolking. Want wij zijn hier op de boerderij namelijk de hele dag bezig met plantaardig materiaal om te zetten naar dierlijk eiwit, namelijk melk en vlees. En dat doen we heel duurzaam, maar niets lijkt genoeg. Ik ben het dus beu, de veganisten, vegetariërs en andere uitgesproken mensen die de hele dag heel erg groen zitten te zijn op social media, maar moeiteloos voor elke vakantie het vliegtuig pakken en dat nauwgezet in een Instagram-story met ons delen via hun smartphone.

Nieuw bewustzijn

In onze vriendengroep zitten zeker vegetariërs en die zijn dat al heel erg lang. Allemaal om hun eigen unieke reden kiezen ze voor een leven zonder vlees. Is echt helemaal prima. Toch lijk ik ook te merken dat bij de niet-vegetariërs er in ieder geval een nieuw bewustzijn ontstaat over wat ze eten.

‘Nederland is aan het veranderen’

De campagnes om minder of ander vlees te eten, lijken wel invloed te hebben. Voor mij was het heel duidelijk dat er een verandering aan zit te komen toen er bij de nieuwjaarstrekking van een grote Nederlandse loterij in een klein Fries dorp alleen vegetarische hamburgers te krijgen waren. Toen dacht ik: Nederland is aan het veranderen.

Kleine groep

Dit weekend waren Henk en ik in Amsterdam naar een concert in de Arena. We hadden een hotel geboekt en zijn de dag erna lekker de stad in geweest. En wat schetst mijn verbazing… overal zijn er hippe tenten, oubollige cafés, mooie restaurants en een heel aantal ketens die op hun gevel de mensen binnenlokken met hamburgers. Met vlees dus. Ik heb welgeteld 1 plek gezien die op hun gevel alleen vegetarische en veganistische gerechten aanprezen. Er stond een handjevol mensen. Hun buren verkochten Vlaamse frieten met allerlei bekende snacks van vlees. Daar stonden de mensen rijendik te wachten op hun maal.

‘Het werd me duidelijk dat er maar een hele kleine groep mensen is die er echt naar leeft.’

En toen besefte ik: de campagnes van de partijen die ons zonder vlees of überhaupt zonder dierlijke eiwitten willen laten leven, hadden ook mij veranderd. Ik was erin gaan geloven, dat het die kant opgaat. Maar toen ik zo in Amsterdam liep, werd me duidelijk dat er maar een hele kleine groep mensen is die er echt naar leeft.

Ik weet ook niet wat goed of fout is, maar laten we alsjeblieft met elkaar in gesprek blijven en vooral het midden blijven zoeken. Daar leeft het toch het allerfijnste, voor iedereen.

Beheer
WP Admin