Foto: Bart Nijs VarkensOpinie

‘Veewagens moeten schoner’

Je kunt er de laatste jaren de klok op gelijk zetten: zo snel temperaturen voor het eerst onder het vriespunt dalen, steken de eerste uitbraken van PED de kop op.

Zo ook dit jaar. Dierenartsenpraktijk de Oosthof maakt melding van een aantal besmettingen op varkensbedrijven in Oost-Nederland. De dierenartsen, GD en KnMVD roepen varkenshouders en erfbetreders op om hygiëneprotocollen in acht te nemen.

Grootste boosdoener bij het verspreiden van het virus lijken transportmiddelen te zijn. Koud weer zorgt ervoor dat de wagens moeilijker schoon te maken zijn. Het is bij temperaturen rond het vriespunt ook geen favoriete klus van chauffeurs. Daarbij komt dat op verschillende varkensbedrijven de schoonmaakplaats te wensen overlaat. Het gevolg daarvan is dat het virus zich via veewagens kan verspreiden.

Schuldvraag

Nieuw is het fenomeen zeker niet, maar blijkbaar zijn transporteurs zich altijd nog onvoldoende bewust van de risico’s. Tot daar een moment is dat een klant een besmettingen heeft binnengehaald. Dan begint het dimdammen over de schuldvraag. Het is natuurlijk beter om dit voor te zijn.

Het hygiënebesef bij een aantal partijen moet beter of heel concreet: de veewagens moeten schoner. Weer of geen weer. Dat is tevens belangrijk om andere kiemen buiten de deur te houden. Er liggen altijd meer ziektes op de loer.

Beheer
WP Admin