Meer hygiëne tijdens het slachtproces kan ook bijdragen aan de afname van ESBL's in kip. Foto: ANP PluimveeNieuws

Veel minder ESBL-bacteriën in kip

Kippenvlees bevat veel minder vaak multiresistente bacteriën dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Amphia Ziekenhuis.

In 2013 en 2014 werd in 84% van het kippenvlees de zogeheten ESBL-bacteriën gevonden. Afgelopen zomer zat dat percentage op 47.

Verband met daling antibioticagebruik

Het is voor de onderzoekers onduidelijk waarom het aantal bacteriën in kippenvlees juist afgelopen jaren daalde. De daling van het antibioticagebruik vond voornamelijk in de jaren voor 2013 plaats. Desondanks vermoeden de onderzoekers dat er een verband bestaat tussen de daling van het antibioticagebruik in de veehouderij de lagere aanwezigheid van ESBL-bacteriën in kippenvlees.

Meer hygiëne tijdens slachtproces

Maar ook andere factoren spelen mogelijk een rol, verklaren de onderzoekers onder leiding van professor Jan Kluytmans. Meer hygiëne tijdens het slachtproces kan ook een rol spelen dat kippenvlees minder vaak multiresistente bacteriën bevat.

4 supermarkten onderzocht

Het onderzochte vlees komt 4 supermarkten. Van 1 supermarkt is een kwart van het vlees besmet, terwijl het percentage bij een andere op 75 zit. De onderzoekers willen niet kwijt welke supermarkt goed scoort in dit verband en welke het slecht doet. Het rapport wordt op een later tijdstip vrijgegeven, blijkt na navraag.

Gevaarlijk voor mensen met zwakke gezondheid

In het onderzoek is gekeken naar bacteriën die door het enzym ESBL-ongevoelig werden voor antibiotica. Zulke bacteriën zijn gevaarlijk als deze mensen met een zwakke gezondheid infecteren. De bestrijding van de infectie is dan moeilijk.

Beheer
WP Admin