Foto: Fotopersbureau Dijkstra VarkensAchtergrond

Varkensvleesexport loopt als een trein

De Europese export van varkensvlees loopt als een trein. China is met afstand de belangrijkste uitvoerbestemming.

De 28 EU-lidstaten exporteerden in de eerste drie kwartalen van dit jaar 3,37 miljoen ton varkensvlees. Dat is een stijging van 16,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2018, blijkt uit een update van de Europese Commissie.

Bijna de helft van het totale Europese exportvolume ging naar China, 1,55 miljoen ton. Ten opzichte van afgelopen jaar stijgt de export naar dit door Afrikaanse varkenspest getroffen land 54,6%. De Chinese vraag naar varkensvlees betekent een enorme impuls voor de markt. Uitgezonderd de uitvoer naar Japan staat de verkoop naar veel andere niet EU-landen onder druk. De Chinezen trekken dus overduidelijk de kar en stimuleren de varkensvleesexport.

Prognose 2020

De Europese Commissie voorziet voor dit jaar een exportgroei van 20% voor Europees varkensvlees, ten opzichte van 2018. Volgend jaar is de verwachting dat de Europese varkensvleesexport nog een 13% stijgt. Gestimuleerd door de hoge opbrengstprijs groeit de productie in de EU in 2020 ook. De productietoename is echter beperkt, 1,5% is de verwachting.

Beheer
WP Admin