Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Varkenspest duikt op bij vleesvarkens in Baden-Württemberg

Het Afrikaanse-varkenspestvirus blijft verrassen. AVP is deze week opgedoken op een kleine varkensboerderij met uitloop in de deelstaat Baden-Württemberg, in het zuiden van Duitsland.

Het Duitse referentielaboratorium Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) bevestigde de uitbraak op Hemelvaartsdag, waarna ook bevestiging volgde door de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE). De uitbraak werd gevonden in de buurt van Forchheim, in de kreis Emmendingen. Op een persconferentie zei minister Peter Hauk, verantwoordelijk voor het staatsministerie van Plattelandszaken en Consumentenbelangen, dat tussen 19 en 25 mei in totaal 16 van de 35 vleesvarkens waren overleden. Aanvankelijk werd gedacht dat er iets mis was met het voer, waarna twee varkens werden getest. Zodra de diagnose AVP doorschemerde, werden alle dieren geruimd.

Dicht bij Frankrijk

De kreis Emmendingen ligt relatief dicht bij de stad Freiburg en ook bij de grens met Frankrijk. Minister Hauk kon niets zeggen over hoe het virus in de deelstaat Baden-Württemberg terecht is gekomen. De Duitse landbouwtitel Top Agrar noemde de boerderij ‘voorbeeldig’, met strikte bioveiligheid, een dubbele omheining en een hygiënesluis. Hij hintte wel op menselijk gedrag als de meest waarschijnlijke oorzaak van transmissie. Genetisch onderzoek van FLI zal meer duidelijkheid geven over de herkomst van het virus. Vanaf vrijdag 27 mei zijn er twee zones van kracht rond het epicentrum van de uitbraak: één met een straal van 3 kilometer en een met een straal van 10 kilometer. De buitenste ring strekt zich uit tot aan de grens met Frankrijk. In de directe risicozone zijn twee andere bedrijven met in totaal 316 varkens en in de bredere zone zijn er 56 bedrijven met in totaal 700 varkens. In dit beperkte gebied is een lockdown: dat wil zeggen dat varkens kunnen niet van de ene boerderij naar de andere worden verplaatst, iets wat ook geldt voor dierlijke producten zoals varkensvlees of mest.

Kwestie van tijd

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van landbouw vertelde aan het Duitse persbureau DPA dat het een kwestie van tijd was voordat AVP Baden-Württemberg zou bereiken. De staat had zich voorbereid op een uitbraak. Ze zei: “Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat de uitbraak ook is overgegaan op wilde zwijnen.” Opmerkelijk is het AVP-cluster dat hemelsbreed het dichtste bij de huidige crisisplek ligt: de uitbraakzone in zuidelijk België, zo’n 210 kilometer verderop. Dat de Belgische zone hier indirect iets mee te maken heeft, lijkt onwaarschijnlijk, omdat België al in november 2020 officieel ‘schoon’ werd verklaard. Het ligt niet voor de hand dat het virus zich ongezien anderhalf jaar door Frankrijk zuidwaarts heeft kunnen verplaatsen.
Beheer
WP Admin