Laden van varkens voor de slacht. - Foto: Roel Dijkstra VarkensNieuws

Varkensaanbod EU kleinst sinds 10 jaar, Nederland stabiel

In de EU zijn afgelopen jaar 236.96 miljoen varkens geslacht. Het laagste aantal sinds 2013. In Nederland bleef het varkensaanbod constant.

In de 27-lidstaten van de Europese Unie zijn afgelopen jaar wezenlijk minder varkens geslacht dan voorgaande jaren. Er kwamen 236,96 miljoen varkens aan de haak, tegenover 249,57 miljoen het jaar ervoor. In 2021 was de productie overigens recordhoog. Het is niettemin tien jaar geleden dat er minder varkens zijn geslacht in de EU dan afgelopen jaar.

In Nederland bleef het aantal geslachte varkens constant, iets meer dan 17 miljoen volgens de EU-cijfers.

Varkensproductie daalde het sterkst in Duitsland

De productie daalde het sterkst in Duitsland. Daar kwamen bijna 5 miljoen varkens minder aan de haak afgelopen jaar. Maar ook marktleider Spanje leverde in. Daar kwamen afgelopen jaar 56,65 miljoen varkens aan de haak tegenover 58,37 miljoen in 2021. In Polen zijn afgelopen jaar zo’n 2 miljoen varkens minder geslacht dat het jaar ervoor en in Denemarken bedroeg de afname bijna een miljoen varkens.

Varkensaanbod in EU krimpt verder

Dit jaar zal het varkensaanbod vermoedelijk verder dalen. Uit de meest recente cijfers blijkt namelijk dat varkensstapel in de EU afgelopen jaar 5,2% kromp. Zelfs in Spanje werden afgelopen december minder varkens geteld, terwijl in dat land de varkensstapel voorgaande jaren bleef groeien.

Beheer
WP Admin