Kalveren op proefbedrijf van VanDrie, enige jaren geleden. - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

VanDrie en Fuite werken samen aan ‘Young beef’

VanDrie Group en Gebroeders Fuite werken samen aan de opzet van een nieuwe keten voor de productie van ‘young beef’. Hiervoor worden kruislingkalveren gebruikt; die worden in toenemende mate aangeboden.

Dit bevestigen betrokkenen bij het project. Ook kalverhouders vertellen erover.

Het management van VanDrie wil desgevraagd niets bevestigen. “We onderzoeken diverse mogelijkheden, maar we moeten eerst zeker zijn of iets werkt”, is de officiële reactie.

Enige krapte op markt nuchtere kalveren

De opzet van de nieuwe keten zorgt momenteel voor iets extra krapte op de markt voor nuchtere kalveren. Om vaart in het project te krijgen, worden niet alleen nuka’s opgezet, maar wordt ook geschoven met blankvleeskalveren en jonge rosé’s. Dat is een tijdelijke maatregel en in principe eenmalig.

‘Young beef’-keten moet gesloten productieketen worden

De nieuwe ‘Young beef’-keten moet een gesloten productieketen worden, waar dan enkel jonge kruislingkalveren in gaan, die na 48 weken slachtrijp moeten zijn. Nog niet bekend is waar de dieren geslacht gaan worden.

Gerucht onder kalverhouders over VanDrie

Onder kalverhouders gaat rond dat VanDrie zorgt voor de aanvoer van kalveren en de slacht, terwijl Fuite het voer doet, maar dat is niet helemaal zo. VanDrie is ook met eigen voer betrokken in het project.

Een op het eerste gezicht hoge vergoeding

Contractnemers krijgen een op het eerste gezicht vrij hoge contractvergoeding, maar de hogere vergoeding is ook noodzaak, vertellen ingewijden. Bijvoorbeeld voor de afvoer van de mest. De mest van ‘young beef’-stieren kan niet in gewone kalvergierinstallaties worden verwerkt, maar moet naar andere installaties. Dit omdat de dieren veel meer ruwvoer krijgen.

Beheer
WP Admin