Van Dieren: ‘Boeren zijn overgeleverd aan de waan van de dag’
Het ontbreekt de landbouw aan leiders met een heldere visie waar het naartoe moet met de sector. Dat zegt Wouter van Dieren, de man die er 50 jaar geleden voor zorgde dat het rapport ‘Grenzen aan groei’ van de Club van Rome de wereld in werd geslingerd.
“We hebben een nieuwe Mansholt nodig, er zijn geen visionaire landbouwleiders meer”, aldus de inmiddels 81-jarige Van Dieren, die onverdroten werkt aan een duurzamere wereld. Ook LTO heeft volgens hem ‘geen goede visie’ waar het naartoe moet met de landbouw in Nederland. “We hebben een nieuwe LTO nodig, nieuwe collectiviteitsvorming. Want de boeren zijn nu massaal overgeleverd aan de waan van de dag. Ze kunnen zich niet organiseren vanuit gemeenschappelijk leiderschap.”
We hebben een nieuwe LTO nodig, nieuwe collectiviteitsvorming
Van Dieren is nauw betrokken bij zo’n nieuw collectief: de Gebiedsofferte. Een initiatief van een aantal agrarische collectieven in Noord-Nederland, waaronder de Noardlike Fryske Walden waar Van Dieren in de adviesraad zit. Doel van de Gebiedsofferte is om als 800 boeren met totaal 40.000 hectare vanuit de sociologie van de gebieden een nieuwe balans te vinden tussen de productiekracht van monoculturen en de biodiversiteitsvoordelen van een diversiteitscultuur. “Maar alles begint met een voedselakkoord en een basisprijs. Als dat er niet is, staat iedereen met zijn rug tegen de muur! Wat wil je van boeren als ze er geen rooie cent mee verdienen!”
Maar alles begint met een voedselakkoord en een basisprijs
Van Dieren wil via die basisprijs een ‘enorm fonds’ creëren waarmee iedere boer meer ecologie kan toepassen op zijn bedrijf. “Via dat voedselakkoord moeten we ook naar regionale fondsen te beheren door de regio, zonder bureaucratie. Want in de gebieden moet de boel worden uitgevoerd.”
‘Succes ingehaald door omvang’
Vijftig jaar na het uitkomen van het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome is de inhoud ervan misschien wel actueler dan ooit. Veel ogen zijn nu gericht op de VN-klimaattop in Egypte. Van Dieren: “Er was geen enkel besef van de eindigheid van grondstoffen, van ruimte, van eten. De Club van Rome heeft dat allemaal samengevat in een rekenmodel. En dat was nieuw. Het denken in en vanuit eindigheid is niet meer weg gegaan.”
Van Dieren erkent dat veel dingen de afgelopen 50 jaar schoner en beter zijn geworden. “De auto is vier keer zo zuinig ten opzichte van 1970, maar er zijn er 80 keer zoveel. Het succes wordt ingehaald door de omvang.”
Lees het interview met Wouter van Dieren: ‘Alles begint met een voedselakkoord’
Nog een (boeren) clubje erbij…. de Gebiedsofferte, zitten we daar nu echt op te wachten….?
Een visie zonder toekomst perspectief is een droom!!
@Hendrix. Zolang er nog grond op de wereld is om te ontginnen (braakland, oerwoud etc.) zal een voedsel tekort wel meevallen. Dat d eprijs wel ens te hoog kan worden voor d eminder bedeelden op deze aarde, dat zij geen andere keus hebben dan hun maag vullen met gestolen eten of vluchten naar rijke landen waar je aan kunt schuiven. Beide gevallen zullen op termijn leiden tot oorlog zoals dat in de natuur normaal is.
Ja dromen of fantaseren . Wat is visie ? . Een visie is in mijn ogen voor ieder mens anders . Ik voor zie voedsel te kort op de wereld . Er is nu al niks te veel en verkeerd op de wereld verdeeld . Maar de politiek voorziet dat de natuur onder stikstof lijd . En wil de voedsel productie flink afbouwen om zogenaamd de natuur te redden . Zijn twee dromen of twee visies die lijn recht tegenover elkaar staan . Dus het hebben van een visie is nog niet de garantie dat deze ook uitgevoerd kan of mag worden . De politiek is met zijn milieu en stiksof politiek degene die aan de rem gaat hangen . En nu met de bedrijfstoeslag de kalender landbouw invoert . Maar de winter valt steeds vaker later in door klimaat verandering maar de oogstdatum wordt naar voren gehaald . Dus de een visie strookt ook niet met de andere visie . Het is allemaal onwil om dat ze deze weg zijn ingeslagen en de gevolgen hebben ze geen oplossing voor . Want een basis prijs houd geen stand bij open grezen waar concurentie heerst. Dus hun visie rijkt tot afbraak en voor de oplossing is niks geregeld . Als in Nederland de bezem niet door de politiek gehaald wordt dan is het gebeurt met de welvaart . We hebbenop basis van energie alles geprivatiseerd en deze zijn n u in handen van grote geldwolven . En zo gaat het met de voeding en andere eerste levensbehoefte ook als het zo doorgaat . De boer en kleine middenstander en de gewone hardwerkende en behoeftigge mensen worden uitgekleed . Met of zonder visie .
Het is niet verboden om hardop te dromen.