Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) werd dinsdag tijdens het vragenuurtje aan de tand gevoeld. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Van der Wal: Rijk koopt geen stikstof voor Schiphol

De rijksoverheid koopt geen stikstofruimte van boeren voor Schiphol. Maar in Gelderland is wel ruimte van boeren gekocht voor de A27.

De rijksoverheid koopt geen stikstofruimte van boeren op, waarmee luchthaven Schiphol extern kan salderen. Dat zegt minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof.

Van der Wal werd dinsdag tijdens het vragenuurtje aan de tand gevoeld door Caroline van der Plas. De partijleider van BBB wilde opheldering van de minister over een mededeling van Gedeputeerde Staten (GS) van Utrecht, die in antwoord op schriftelijke vragen stelde dat ‘het Rijk mogelijk wel stikstofruimte voor legalisatie van Schiphol wil verwerven’.

Volgens Van der Wal – die optrad namens minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat – is dat onjuist en zal het college van GS in Utrecht de mededeling corrigeren. De minister zegt dat bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor ‘mitigerende maatregelen’, als die nodig zijn om een natuurvergunning te kunnen verkrijgen. De vergunningaanvraag van Schiphol ligt op dit moment ter beoordeling bij de minister.

Van der Wal kon geen antwoord geven op de vraag van Van der Plas waarom in een vacaturetekst voor een medewerker bij het ministerie van I&W werd gesuggereerd dat de te werven werknemer zou worden ingezet om Schiphol te helpen aan een natuurvergunning. “Krijgt dan elke PAS-melder ook een eigen ambtenaar?”, vroeg Van der Plas. De minister komt daar schriftelijk op terug.

Overheden hebben sinds het uitbreken van de stikstofcrisis afspraken met elkaar gemaakt over het zogenoemde extern salderen: het opkopen van boerderijen om de vrijkomende stikstofruimte elders te gebruiken. Maar het is volgens ChristenUnie, VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en SGP in Gelderland niet de bedoeling om stikstofruimte te sparen. Het ministerie zou al sinds 2021 Gelderse bedrijven hebben opgekocht voor de verbreding van de A27, terwijl daar al vele jaren over wordt onderhandeld. De provincie wist er niets van, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth.

Bovendien is Gelderland de provincie met de grootste problemen met stikstof en natuur. Volgens de boze politici heeft Gelderland vrijkomende stikstofruimte zelf hard nodig. “Het is toch wel opmerkelijk dat bedrijven dicht bij de Veluwe worden opgekocht om tientallen kilometers verderop in een andere provincie nieuwe uitstoot mogelijk te maken”, stellen zij.

Afspraken extern salderen geschonden

Het ministerie zou de afspraken over extern salderen hebben geschonden. Ook zijn de provinciale spelregels over sloop en herbestemming van stikstofbelasters niet nageleefd. “Die regels zijn er niet voor niets: ze moeten criminaliteit en verloedering in het buitengebied voorkomen.”

Medeauteur: ANP