Ben van der Meer (60) heeft in maatschap met zijn vrouw Mieke (58) een kalverbedrijf met 550 blanke kalveren op contract bij VanDrie Group. Met gerichte maatregelen zijn de maten van drie naar twee koppelkuren gegaan. Zoon Matthijs (25) wil het bedrijf overnemen. - Foto's: Koos Groenewold RundveeFoto

Van der Meer: gezonde kalveren met minder antibiotica

Met volledige focus op de kalveren bij de opstart, weet Maatschap Van der Meer een laag antibioticumgebruik te realiseren van 15,5 antibioticadagdoseringen (koppelberekening) per jaar. Het lukt Van der Meer om technisch goed te presteren, ook met één koppelkuur minder.

Het kalverbedrijf van familie Van der Meer ligt in Doornspijk (Gld.), ten noorden van de Veluwe, met de typisch aan elkaar geschakelde kalverstallen.

In 1986 begon maatschap Ben en Mieke van der Meer met het houden van 400 vleeskalveren. “We hadden toen ook nog 125 vleesvarkens, maar in 1995 zijn we daarmee gestopt”, zegt Ben van der Meer, die geen agrarische achtergrond heeft.

De kalverhouder woonde tot zijn achtste in Den Haag en wilde later boer worden. Op zijn 25ste was het dan zover en nu hebben de maten 35 jaar ervaring in de kalverhouderij.

Met volledige focus op de kalveren bij de opstart, weet de maatschap een laag antibioticumgebruik te realiseren van 15,5 antibioticadagdoseringen (koppelberekening) per jaar.

De kalveren worden langer indivueel behandeld met antibiotica. De dierenarts gaat pas een koppelkuur inzetten als uit het temperaturen van meer kalveren blijkt dat er een probleem is.

Van der Meer laat de milktaxi zien, die hij de eerste tien dagen gebruikt om de melk warm te houden. Bij de opstart is alle aandacht voor zijn kalveren cruciaal.

Bij de opstart krijgen de kalveren Vita Start, vitamine C en Vita Air om de weerstand te versterken. Van der Meer voegt deze producten eenvoudig toe aan de melk.

De maten merken dat blauwe kalveren niet altijd vlot doordrinken en die krijgen zo nodig op tijd een drijvende speen of speenemmer.

Van der Meer zorgt voor goede hygiëne met schone drinkbakjes, nieuwe spenen en elk kalf een eigen speen. Hij reinigt de melkleiding meerdere dagen achter elkaar voordat hij deze in gebruik neemt.

Om luchtwegproblemen te voorkomen, zijn planken in de ventilatie-opening geplaatst voor een betere luchtstroming. In een koude periode knijpt de kalverhouder de afvoer van de ventilator.

Noteren van een vraagteken en nummer van een kalf waarover twijfel bestaat...

... is een goede attentie bij een volgende controle.

Van der Meer vindt het nuttig om op te schrijven wat er tijdens een ronde is gebeurd. “Wat goed heeft gewerkt, kun je opnieuw toepassen.”

Bij dreigende pensverzuring helpt toevoegen van kalk aan ruwvoer om de pens te stabiliseren en kalveren gezond te houden.

Het lukt Van der Meer om technisch goed te presteren, ook met één koppelkuur minder. De kalveren groeien 1.124 tot 1.168 gram per dag met 0,9 tot 2,6% uitval.

Beheer
WP Admin