Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, keurt de huidige inkomenssteun aan boeren af.</p> <p><em>Foto: Roel Dijkstra</em> AlgemeenOpinie

‘Van Dam wil toeslagrechten afschaffen’

“Ik zit hier niet voor de boer, maar voor iedereen”, zegt staatssecretaris Martijn van Dam in een interview. Hij heeft een plan geschreven over de herziening van het subsidiestelsel voor de boeren in Europa.

Dat plan wordt binnenkort besproken in de EU-Landbouwcommissie, waarvan Nederland, en dus Van Dam, nog een maandje voorzitter is.

“De laatste stuiptrekking van een PVDA-bewindsman, die we nooit terugzien”, smaalt Hanna. “Wat die man uitkraamt over onze toekomst is ten hemel schreiend.”

Inderdaad. Het is nogal wat dat Van Dam wil veranderen na 2020, als het huidige subsidiestelsel afloopt. Hij keurt de inkomenssteun van nu sterk af. Volgens hem subsidieert de EU hiermee stilstand. “De boeren krijgen immers allemaal een inkomen van de overheid”, beweert hij. “Ze hoeven niet na te denken over vernieuwing op hun bedrijven. Het suddert wel door en het huishoudgeld komt van de overheid.”

‘Van Dam keurt de inkomenssteun van nu sterk af. Volgens hem subsidieert de EU hiermee stilstand’

Daarom wil hij naar een totaal ander stelsel. Geen directe inkomenssteun, maar subsidie voor maatschappelijke diensten. Zoals duurzaamheid, dierenwelzijn, bloemen in de wei, dat soort dingen.

‘Dankzij deze steun aan de boeren zijn de producten van de boer goedkoop in de winkel’

“De staatssecretaris weet niet waar het echt om draait”, zegt Hanna.”Toeslagrechten zijn geen inkomenssubsidie, maar een consumentensubsidie. Dankzij deze steun aan de boeren zijn de producten van de boer goedkoop in de winkel. Daar heeft iedereen belang bij. Als we het plan van Van Dam uitvoeren, worden de eerste levensbehoeften veel duurder. Hij wil terug naar traditionele bedrijfsmodellen. Dat kan alleen met veel hogere prijzen. Dan zal zijn achterban raar piepen.”

‘Van Dam wil terug naar traditionele bedrijfsmodellen. Dat kan alleen met veel hogere prijzen’

“Het is wel een plan dat bij deze staatssecretaris past”, meent Hans. “De PvdA is er niet voor de ondernemer, maar voor de linkse achterban. Dus moet het landbouwbeleid op de schop. Het is aan hen niet uit te leggen dat een gemiddelde boer een bedrag aan toeslagrechten krijgt, dat ver boven de sociale uitkeringen van de minima ligt. Ook het stimuleren van bloemetjes en bijtjes past bij deze partij.”

Maar niet bij de boer. We moeten ons zorgen maken voor na 2020.

Beheer
WP Admin