AlgemeenNieuws

Van Dam ontvangt petitie tegen konijenkooien

Staatssecretaris, tevens voorzitter van de Europese Landbouwraad, Martijn van Dam nam afgelopen week ruim 600.000 handtekeningen in ontvangst tegen het gebruik van konijnenkooien in de Europese Unie.

Van Dam maakte vervolgens hiervan melding tijdens de vergadering van de EU-landbouwministers. De petitie kwam van de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF). Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland, overhandigde de petitie aan Van Dam en geeft aan dat met dit overweldigende aantal handtekeningen de mensen het houden in kooien niet meer van deze tijd vinden. Konijnen in kooien houden gaat volgens Laugs gepaard met veel dierenleed. Om de petitie te ondersteunen waren er 50 ‘konijnen’ aanwezig in Brussel ter gelegenheid van de actie.

Volgens CIWF worden in Nederland jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt, veelal in verrijkte kooien (deze zijn onder andere iets hoger en hebben een klein plastic rooster op de bodem). Alternatief op het gebruik van kooien is het zogenaamde parksysteem, waarbij konijnen in groepen leven. Dit komt ook in Nederland voor. In België werd dit systeem per 1 januari 2016 verplicht, en vele Belgische supermarktketens verkopen al geen konijnen uit kooisystemen meer.

Beheer
WP Admin