Martijn van Dam wordt tijdens de Grüne Woche omringd door kaasmeisjes en het orkest Kleintje Pils uit Nederland. Foto: Jan Braakman AlgemeenNieuws

Van Dam: kennis en innovatie kern van exportpositie

De bijdrage van de Nederlandse land- en tuinbouw aan de totale export is van groot belang. Maar die positie verplicht de agrarische sectoren zich extra in te spannen om die positie te behouden, zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Van Dam bezocht vrijdag de Grüne Woche, de internationale landbouwtentoonstelling in Berlijn. Ter gelegenheid daarvan maakte hij de exportcijfers van de Nederlandse agrosector bekend. “De Nederlandse export is met €700 miljoen gegroeid. Er is opnieuw een record bereikt”, aldus Van Dam.

De Nederlandse land- en tuinbouw draagt voor ongeveer een vijfde bij aan de totale landbouw en bijna 60 procent van ons overschot op de handelsbalans. Dat heeft een enorme impact op het verdienvermogen van Nederland.”

Weinig invloed Russische boycot

De staatssecretaris ziet dat over het geheel de Russische boycot betrekkelijk weinig invloed heeft gehad op de land- en tuinbouw. “Maar er zijn wel sectoren die daar zwaar onder lijden, kijk naar de varkenshouderij.”

Van Dam prijst de initiatieven van de varkenshouderij die probeert met onderscheidende producten een sterkere positie te verkrijgen in Duitsland.

Vooraanstaande rol innovatie en kennisontwikkeling

De Nederlandse toppositie op de wereldmarkt voor land- en tuinbouwproducten komt onder meer vanwege de vooraanstaande rol van innovatie en kennisontwikkeling, zegt de staatssecretaris. “De kernboodschap is dat we met dit exportrecord niet achterover kunnen gaan zitten. We moeten ons meer dan voorheen inzetten voor om onze kennis en innovatie te versterken. Dat is de motor van onze exportpositie.”

Beheer
WP Admin