Staatssecretaris Martijn van Dam.</p> <p><em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Van Dam en Ploumen breken lans voor Oekraïne

Twee Oekraïense ministers en twee Nederlandse bewindslieden breken woensdag de lans voor een betere samenwerking tussen Nederland en Oekraïne op landbouwgebied.

Staatssecretaris Martijn van Dam zegt in de aanloop op een forum over handels- en investeringskansen dat er veel kansen liggen, voor zowel Nederland als Oekraïne. “Oekraïne heeft heel veel land dat ze voor productievere landbouw kan inzetten”, aldus Van Dam. “Nederland kan landbouwkennis leveren aan Oekraïne”, zegt de staatssecretaris die eraan toevoegt dat samenwerking zorgt voor meer democratie, mensenrechten en stabiliteit in Oekraïne.

Associatieverdrag

De komst van minister Natalie Jaresko (Financiën) en minister Oleksiy Pavlenko (Landbouw) en de aanwezigheid van minister Lilliane Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken), hoort bij het charmeoffensief dat Oekraïne inzet om Nederland gunstig te stemmen voor het associatieverdrag, waarover op 6 april een referendum wordt gehouden.

Op het forum komen woensdag 250 Nederlandse en Oekraïense bedrijven. Volgens Ploumen is dat hoge aantal het bewijs dat er grote belangstelling is voor Oekraïne. “Ik heb onlangs tijdens een handelsmissie zelf gezien dat er kansen liggen voor het bedrijfsleven, vooral in de transport en logistieke sector en voor de agro-industrie.”

Nee-campagne van PvdD

Ondertussen is de Partij voor de Dieren dinsdag begonnen met de nee-campagne. De PvdD vindt dat het gebrek aan dierenwelzijn en de kinderarbeid in de landbouw en de kolenmijnen alleen al reden zijn om tegen het associatieverdrag te stemmen. De partij vindt dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een waarschuwing tegen kinderarbeid in Oekraïne weer op de website moet plaatsen. De waarschuwing is kort geleden van de site verdwenen. Voordien meldde RVO.nl: “De kans dat u direct met kinderarbeid te maken krijgt is klein, maar u moet er wel alert op zijn. Vooral als u in de agrarische sector of in de bouw onderneemt, is de kans aanmerkelijk dat een productiebedrijf of onderaannemer gebruikmaakt van kinderarbeid”.

Beheer
WP Admin