Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

USDA verhoogt raming EU-import tarwe

De Europese Unie importeert meer tarwe dan eerder verwacht. Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA verhoogt daarom zijn raming voor de EU-import van tarwe met 1 miljoen ton naar 12 miljoen ton.

Het toenemend verbruik in de veevoerindustrie compenseert voor een deel de grotere import aan tarwe in de Europese Unie (EU). De afzet van tarwe naar veevoer stijgt vergeleken met de raming van januari met 0,5 miljoen ton naar 46 miljoen ton. Daarmee groeit het tarweverbruik in het veevoer met 2 miljoen ton in vergelijking met 2022-2023.

De grotere instroom van tarwe in de EU brengt echter ook met zich mee dat de voorraden aan het einde van het seizoen iets groter gaan uitvallen dan een maand geleden nog werd voorzien. Volgens de nieuwe cijfers van USDA in het maandelijkse Wasde-rapport neemt de eindvoorraad aan tarwe in de EU met 0,2 miljoen ton toe tot 15,5 miljoen ton. Daarmee blijft de voorraad bij de overgang naar het nieuwe seizoen nog 1 miljoen ton kleiner dan de hoeveelheden die vorig seizoen overbleven.

Meer import van zachte tarwe en harde durumtarwe

Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat zowel meer zachte als harde durumtarwe wordt geïmporteerd. De sterkste groei zien we in de import van durumtarwe. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is de invoer van durumtarwe met twee derde toegenomen tot 1,7 miljoen ton. Bij zachte tarwe is de instroom met 8% uitgebreid naar 5,6 miljoen ton.

Turkije (37%) is dit seizoen de grootste leverancier van durumtarwe aan EU-lidstaten. Daarnaast zijn Rusland (25%) en Canada (19%) belangrijk voor de aanvoer van deze tarwe naar de EU. Meer dan drie kwart van de totale import van durumtarwe gaat naar Italië.

De import van zachte tarwe komt voor twee derde uit Oekraïne. Daarnaast zijn Canada, Moldavië, Rusland en Servië belangrijke leveranciers van deze tarwe. Veruit de meeste zachte tarwe komt terecht in Spanje (60%).

Beheer
WP Admin