Uiergezondheid loopt geleidelijk beetje terug
Royal GD constateert over langere termijn een hoger percentage hoogcelgetal-koeien.
Er is een stijgende trend van zowel het percentage koeien met hoog celgetal als van het percentage nieuw hoogcelgetal-koeien. Dat meldt Royal GD in Veekijkernieuws. Daarmee lijkt de uiergezondheid van koeien op melkveebedrijven zich ongunstig te ontwikkelen.
Over een periode van vijf jaar (2017-’22) steeg het percentage hoogcelgetal-koeien van circa 18 naar 19,5%. Het percentage nieuw verhoogd celgetal-koeien steeg in dezelfde periode van 8 naar 9,5.
De verhoging is deels te verklaren uit het feit dat Qlip sinds 1 januari 2022 met nieuw referentiemateriaal werkt voor celgetalbepaling. Dat zou een verhoging van circa 12% tot gevolg hebben. Maar ook de toegenomen leeftijd van de veestapel heeft invloed, evenals de hoge melkprijs. De hypothese is dat door de hoge melkprijs koeien met een hoog celgetal langer werden aangehouden of minder snel of vaak werden behandeld met antibiotica. Als daardoor de infectiedruk op een bedrijf toeneemt, zal ook het aantal nieuwe gevallen van uierinfecties toenemen.
Hier ook een halve cent farmerbn, maar ervaren het als korting omdat niet alle verwerkers het doen.
In frankrijk krijg je een cent extra als je onder de 250.000 blijft. Zouden ned fabrieken dat ook doen dan zou het gem celgetal van alle melkveehouders dalen. Nu is het in ned zo dat je evenveel krijgt bij 230 dan bij 380.