Partner
Foto: Koos Groenewold RundveePartner

Uiergezondheid en genetica: hoe hoog leg jij de lat?

Hoe tevreden ben jij over de genetische aanleg voor gezonde uiers van jouw koeien? Vul de enquête in en ontvang een gratis koehalster.

Elke veehouder heeft wel een koe(familie) die systematisch beter scoort op uiergezondheid. Nooit mastitis, nooit een verhoogd celgetal. En daarvan wil je wel een stal vol. Het verschil zit bij gelijk management in de genetische aanleg van de dieren.

Genomisch selecteren op gezonde uiers

Mastitis en hoog celgetal zijn twee kenmerken waarop je via fokkerij binnen een paar jaar zichtbare vooruitgang kunt boeken. Door vaarskalveren op jonge leeftijd genomisch te testen op uiergezondheidskenmerken, weet je waar hun sterke en zwakke kanten zitten als het over hun aanleg voor gezonde uiers gaat. Zo kun je vroegtijdig selecteren, zo nodig je management aanpassen en gerichte paringen maken. Het resultaat is een gezondere veestapel en een hoger rendement.

Wat vind je van de genetische aanleg voor uiergezondheid op jouw bedrijf? En wat verwacht je van je dierenarts als het gaat om het sturen op gezonde uiers met behulp van genetica?

We zijn benieuwd naar jouw mening. Vul onderstaande enquête in en ontvang een gratis koehalster.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief uiergezondheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin