Om de uien zo tarravrij mogelijk in de schuur te krijgen werden de uien meteen na het rooien geraapt. Daarvoor is loonbedrijf Kloosterman met een zelfrijdende Riecam aardappelrooier ingeschakeld. Deze machine is aangepast voor de uienoogst en heeft een uitgebreider reinigingssysteem dan de getrokken rooier die Jasperse normaal gebruikt. Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Uien alleen met schijvenrooier nog te oogsten

De biologische uien van Maatschap Jasperse Agri uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk stonden dermate vast in de zware grond dat ze alleen met een schijvenrooier nog gerooid konden worden.

Loonwerker Daniël Dekker uit Biervliet was ingeschakeld om met zijn ongeveer 40 jaar oude schijvenrooier de uien te rooien. Bijna elk jaar komt deze combinatie nog uit de schuur omdat op bepaalde percelen het rooien van de uien anders vrijwel niet mogelijk is.

De schijven snijden de grond naast de rij los. Door de uitgekiende stand van de schijven komt de grond met de uien los.

De nu losse grond en de onbeschadigde uien worden als het ware uit het bed getild.

Op het uiteindelijke zwad liggen nu de uien van alle 4 rijen. Links en rechts zijn de snijsporen te zien van de buitenste twee rijen.

Hierna komt Niels Otte van loonbedrijf Kloosterman in actie om de uien te rapen.

Op de rooimatten is de verhouding uien en kluiten nog ongeveer 1 op 1.

Die verhouding is in de bunker na het doorlopen van het reinigingssysteem duidelijk in het voordeel van de uien verbeterd.

Bij het inschuren worden nog de laatste kluiten uitgelezen.

Uiteindelijk komen er schone uien, met het landsvel er nog omheen, in de bewaring. De grondtarra is er vrijwel allemaal uit.

Beheer
WP Admin