Premium
'Steeds belangrijker wordt de tweedeling tussen bedrijven met veel versus weinig eigen vermogen.' - Foto's: Bert Jansen en Koos Groenewold AlgemeenColumn

‘Tweedeling als uitdaging’

Reacties

  1. Eens, Coopmans, dat ook de ongelijke machtsverhouding tussen enerzijds boeren en anderzijds toeleveranciers en afnemers een belangrijke bron van tweedeling is. Vroeger was het antwoord: coöperaties. Maar ook grote coöperaties zijn niet meer opgewassen tegen de machtsbundeling in de retail.

  2. De grondprijs stijging maakt boeren het boeren uiteindelijk nog financieel de moeite waard. Hiervoor is ook van belang; het moment van in- en uitstappen, gevoel hebben voor investeren en ondernemen.
    Verder moeten we kijken naar waar het echte probleem zit en dat is de verdeling van winst en verlies door de agrarische-keten. Oa. Voerfabrieken en slachterijen behoren tot de aller rijkste doordat ze hun faalkosten door kunnen schuiven naar de boer, hierdoor kunnen ze met klein gerekende marges toch nog jaar op jaar, decennia op decennia etc. een riante vermogensgroei behalen. Laten we ons bezig houden met het echte probleem en niet met verzonnen deelonderwerpen die onstaan zijn door positieve ontwikkelingen om te buigen en te benoemen als probleem om deze zo te kunnen gebruiken als de zoveelste afleiding voor het echte probleem met bij behorende knelpunten. Het bewust weg sturen van de oplossingsrichting moet afgelopen zijn.

Beheer
WP Admin